jaktak.cz

Jak se zorientovat v terénu

Složitost: Lehké

Ačkoli současná doba fandí nejrůznějším techickým a technologickým vychytávkám, můžeme se občas dostat do situace, že se ocitneme bez nich a najednou si nevíme rady. Jako příklad lze uvést situaci, kdy se ztratíme v lese nebo obecně v přírodě a nemáme žádnou elektronickou navigaci, kudy se dát. Jak se v přírodě zorientovat, abychom zbytečně nebloudili?

Pokud máme mapu a kompas, je to relativně jednoduché.

Mapa je vždy natištěna tak, že zleva doprava se pohybujeme ve směru západ a východ, zeshora dolů jdeme ve směru sever-jih. Je nutné se v mapě nejprve zorientovat a najít místo, kde se s největší pravděpodobností nacházíme. Dejme tomu, že jsme míjeli zříceninu hradu, ale už ji nevidíme. Najdeme její symbol na mapě a pak se rozhlédneme, zda někde v dáli není jiná významná stavba nebo objekt, který je zanesen do mapy.

Kompas položíme na rovnou plochu a sledujeme, kam směřuje modře zbarvená špička jeho střelky. Jakmile se ustálí, víme s jistotou, že ukazuje na sever.

Jestliže se musíme obejít i bez těchto dvou mechanických pomůcek, nezbude než se podívat pořádně kolem sebe.

V lese si prohlédněte stromy. Ze severní strany bývají porostlé mechem a lišejníkem, protože se tu drží vyšší vlhkost. V tomto místě jsou také letokruhy na pařezech hustší a mraveniště je směrem na sever strmější. Při pohledu na lesní porost s větším odstupem si můžete všimnout, že ze severní strany bývají větve více polámané nebo řidší.

Naopak otvory od včelína jsou orientovány na jih, stejně jako v těchto místech rychleji odtává sníh. Na jižních svazích se také už odpradávna vysazovaly vinice. Jestliže vidíte jahody, jak začínají dozrávat, tak nejsytější barvu mají opět ve směru na jih.

Narazíte-li na kostelík, jeho oltář s největší pravděpodobností směřuje na východ.

Pokud narazíte na slunečnici, vězte, že se otáčí za sluncem, i když my ho zrovna nevidíme, protože je schované za mraky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-zorientovat-v-terenu.html