jaktak.cz

Jak pěstovat popínavý filodendron | rady

Složitost: Lehké

Jak pěstovat popínavý filodendron | rady. Filodendronů je popsáno více než 200 druhů, většinou pocházejí ze Střední Ameriky. Jsou to liány nebo polokeře, které se ve svém přirozeném prostředí vyznačují rychlým růstem. Popínavé filodendrony jsou jako pokojovky oblíbenější, než keříčkové typy. Nejpěstovanější druhy se dále rozdělují do skupin podle vzrůstu a olistění.

Ze všech druhů je nejznámější a v domácnostech nejčastěji pěstovaný Philodendron scandens (viz úvodní foto) s tenkými, pnoucími stonky a malými celokrajnými srdčitými listy. Je to nenáročný druh vhodný pro začátečníka. Snadno se množí a při troše péče se mu daří i při horších světelných podmínkách.

Umístění

Rostlina prospívá na světlém stanovišti bez dosahu přímého slunce. Při dobré péči snese i částečný stín. Rostlina se vyznačuje rychlým růstem. Nejvhodnější pěstování je v nádobě s oporou, po které se může šplhat. Dá se pěstovat v květináči s mechovou tyčí i v závěsném květináči, kde brzy vytvoří dlouhé převisy. Aby rostlina byla hustá a bohatá, zaštipujte růstové vrcholy, vzhledu rostliny to prospěje. Teplota v místnosti s filodendronem by neměla být nižší než 12 °C.

Péče

Rostlinku v období růstu zalévejte odstátou vodou rovnou do květináče 1–2× týdně. V zimě zálivku omezte. Na jaře a v létě každých 14 dní do vody na zalévání přidejte tekuté hnojivo pro pokojové rostliny. Filodendronu prospívá občasné rosení nadzemních částí odstátou vodou.

Aby se rostlina rozkošatila, zaštipujte růstové vrcholy. Řez proveďte ostrým nástrojem těsně nad místem, kde přisedá řapík.

Přesazování

Mladé exempláře přesazujte jednou za rok do zeminy pro pokojové rostliny. Rostlina je opravdu nenáročná, daří se jí i v hlinité půdě. Velkým a starším květinám stačí vyměnit svrchní vrstvu zeminy a častěji je přihnojovat. Filodendron snáší přesazování dobře.

Množení

Na počátku léta odeberte stonkové řízky, které snadno ve vodě i v zemině zakořeňují. Výhonek musí mít 2 páry listů. Těsně pod druhým párem stonek zkraťte a spodní list odstraňte. Pak zapíchněte do zeminy. Dávám přednost zakořeňování rovnou v květináči, zdá se mi, že rostlina lépe roste než z řízku zakořeněného ve vodě.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-popinavy-filodendron-rady.html