jaktak.cz

S revitalizací pomohou obcím dotace

Složitost: Složité
Potřebný čas: 30 minut a více

Snad v každé obci se najde zchátralá budova či celý komplex včetně zanedbaných pozemků, které již dávno neslouží svému účelu. Majitelé je opustili či museli opustit před mnoha lety a od té doby pustnou. Přímí sousedé trpí, ale ani těm vzdálenějším by to neměl být lhostejné. Co s tím a kde vzít peníze na revitalizaci? Pomoci by mohly dotace.

Velký problém opuštěných a sešlých objektů nespočívá pouze v jejich vzhledu. Hlavní riziko tvoří zejména nebezpečí úrazu, k němuž by v prostorách nebo v okolí těchto staveb mohlo dojít. Snahou asi každého starosty, jenž takový „poklad“ zdědí, je tedy vyřešit otázku „co s tím“. Avšak, ať se rozhodne, jak se rozhodne, v každém případě se bude jednat o finančně velmi nákladnou akci. Východisko z nelehké situace představují například dotace pro obce.

Je-li dotčený objekt v majetku obce, případně po vypořádání vlastnických práv, může starosta požádat o dotaci v dotačním programu, který bude odpovídat jeho záměru.  Záleží tedy na tom, o jaký projekt se bude jednat. Zda se v rámci zasedání zastupitelstva či obecního referenda rozhodne o vybudování nového sportoviště se zázemím, eventuálně o parku se sportovním využitím či o výstavbě nové mateřské školy, vzdělávacího centra pro děti a mládež a podobně.

Ucelený přehled vyhlášených dotačních výzev, na které má obec nárok, poskytuje novinka v podobě funkce „Moje Obec“. Princip práce je velmi jednoduchý. Stačí, když se pověřená osoba obce registruje na webu. Svojí registrací vytvoří profil obce, k němuž bude zástupce dotačního speciality ručně přidělovat vhodné dotační výzvy. O přidání nové výzvy se pověřená osoba dozví prostřednictvím emailové notifikace. Všechny přidělené dotace pak po přihlášení uvidí ve vytvořeném profilu.

Starosta, jako statutární orgán obce, musí dobře vybrat, do jaké dotační výzvy se přihlásí. Každá chyba totiž stojí drahocenné body v celkovém hodnocení a volba špatného programu vyřadí žadatele z řízení o dotaci úplně. V takovém případě se doporučuje obrátit se na odborníka, jinými slovy dotačního průvodce, který problematice dotací a specifikám jednotlivých programů rozumí.

Navázáním spolupráce se dotační průvodce stane jakousi pravou rukou žadatele, jenž mu pomůže v rámci jakékoliv dotace, a to od podání žádosti přes vyhodnocení a řízení projektu až po jeho udržitelnost. Zároveň dokáže předcházet rizikům při zadávání a průběhu veřejných zakázek. V podstatě jej od začátku až do konce celým dotačním procesem provede. Vzhledem k tomu, že tým odborníků rozumí tomu, co dělá, získá v něm žadatel zkušeného parťáka a svých cílů dosáhnete poměrně snadno a rychle.

Poté, co je dotační řízení úspěšně dokončeno, dotace je tedy schválená, může se žadatel, potažmo starosta, pustit do revitalizace. Práce většinou začínají demolicí a pokračují úpravou terénu, výstavbou, nového objektu, popřípadě částečnou rekonstrukcí stávajících budov, je-li zahrnuta do nového projektu. Finální úpravy už bývají jen třešničkou na dortu pomyslného dortu.

Předáním do užívání ale ještě povinnosti žadatele, respektive příjemce dotace nekončí. Realizovaný projekt musí prokázat svoji udržitelnost. To znamená, že po dobu obvykle pěti let ode dne ukončení fyzického provedení projektu musí příjemce udržet jeho výstupy a výsledky v nezměněné podobě. Tato povinnosti bývá poskytovatelem dotace kontrolována a její nesplnění může mít za následek vrácení části nebo celé částky dotace.

Leč ani tady se žadatelé – starostové – nemusí ničeno obávat. Dotační průvodce se postará o dodržování legislativních podmínek, dohlédne na kvalitu činností a výstupů, naplňování cílů projektu i pravidel programu a postará se o plnění povinností souvisejících s povinnou publicitou. Revitalizacím už tedy v cestě nic nestojí. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/s-revitalizaci-pomohou-obcim-dotace.html