jaktak.cz

Fotovoltaika šetří životní prostředí i peníze

Složitost: Složité
Cena: Více než 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Fotovoltaika či fotovoltaická elektrárna patří k nejžhavějším tématům debat a diskuzí dnešní doby. Její využívání šetří životní prostředí a při správném nastavení se roční úspora domácnosti pohybuje v řádu jednotek až desítek tisíc korun. Nejlepší čas na pořízení je právě teď.

Podstatu fotovoltaické (solární) elektrárny představuje její čistota. Ta je dána tím, že k výrobě elektřiny není potřeba žádného paliva. Nebylo nutné kvůli ní nic vytěžit ani spálit, nevznikly tak žádné emise či jiný odpad a nedošlo ani ke ztrátě části vyrobené elektřiny při přenosu na dlouho vzdálenost. Takzvaná FVE (fotovoltaická elektrárna) totiž vyrábí elektřinu ze slunečního záření - obnovitelného a nevyčerpatelného zdroje energie. Jedná se tedy o stoprocentně čistou a nejvíce ekologickou elektřinu bez nutnosti užití sloupů a dlouhých drátů.

Kromě udržitelnosti a ekologického přínosu pro společnost jako celek mají fotovoltaické elektrárny význam i pro jednotlivé domácnosti. Pořízená fotovoltaika na rodinný dům činí uživatele FVE samostatnými a nezávislými na systémech, výpadcích sítě i cenách distributora, protože elektřinu získanou ze slunce není potřeba nakupovat z žádné sítě.

Většina zákazníků očekává od fotovoltaiky úsporu, což je dalším diskutabilním aspektem. K nejčastějším způsobům úvah nad návratností patří porovnání vstupních investic na pořízení s cenou energie, již je množné ročně ušetřit. Ovšem tato, řekněme, metoda výpočtu není zcela správná. Zájemce by měl vzít v potaz konkrétní parametry dané elektrárny a způsob života členů domácnosti. Dále by si měl uvědomit, na co všechno hodlá vyrobenou elektřinu využívat. Zda budou sloužit je jen pro elektrické spotřebiče anebo i k ohřevu vody či k nabíjení auta. V neposlední řadě by měl mít rovněž představu o tom, kolik vytvořené energie dokáže zužitkovat.

Pokud jsou rodinné výpočty příznivé a domácnost se rozhodne, že si začne vyrábět svoji vlastní elektřinu, zbývá vyřešit, zda se pustí do montáže FVE sama nebo se obrátí na odborníky. Obě varianty, tj. fotovoltaika svépomocí i fotovoltaika na klíč jsou samozřejmě možné.

V případě montáže svépomocí dodá oslovená firma potřebné zboží dle domluvy na předem určené místo a po celou dobu průběhu realizace poskytuje odborné technické poradenství. U realizace na klíč pak firma zajistí kompletní řešení včetně veškeré administrativy a následných služeb.

Ačkoli oslabená koruna v poslední době fotovoltaiku mírně zdražila, stále se v porovnání s raketově rostoucími cenami za energie vyplatí, protože výroba vlastní energie skutečně šetří náklady na provoz nemovitosti. Čím dříve tedy domácnosti v rodinných a bytových domech začnou využívat svoji elektřinu, tím dříve začnou snižovat provozní náklady.  

V rozhodování určitě pomůže i skutečnost, že fotovoltaiku podporuje stát. Na její pořízení poskytuje dotaci prostřednictvím Ministerstva životního prostředí. Program Nová zelená úsporám zaměřený na úspory energií v rodinných a bytových domech potom administruje Státní fond životního prostředí ČR.

Pokud někdo zvažuje pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny, tak nejlepší doba nastává právě teď. Proč? Zimní období nabízí zájemcům dostatek času na vyřízení všech nutných formalit i samotnou instalaci FVE a na jaře už bude nového majitele hřát nejen čistá energie šetřící životní prostředí, ale i dobrý pocit z budoucí úspory peněz. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/fotovoltaika-setri-zivotni-prostredi-i-penize.html