jaktak.cz

Jak pěstovat a jak využít meduňku | rady, tipy, recepty

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) byla pěstována ve středověkých klášterních zahradách a později se stala součástí každé venkovské zahrádky. Pravlastí bylinky je pravděpodobně východní Středomoří a Přední Asie. Listy meduňky mají příjemnou svěží vůni citronu. Květy obsahují mnoho nektaru, který velmi láká včely a podle nich dostala jméno Melissa (z řečtiny). Pro její mimořádné léčivé vlastnosti ji známý lékař Paracelsus nazýval „elixírem života“.

Jak meduňku pěstovat a jak ji využít se dozvíte v následujícím textu, jehož obsahem jsou rady, tipy a recepty (nepřehlédněte recept na likér a karmelitské kapky na konci!).

Meduňka lékařská je vytrvalá, značně mrazuvzdorná, košatá bylina dorůstající až do výšky 80 cm, avšak nejčastěji je porost vysoký do 50 cm. Oddenky jsou uloženy v zemi v hloubce 20 až 30 cm a z nich vyrůstají čtyřhranné, větvené a hustě olistěné stvoly. Řapíkaté listy vzhledem připomínají kopřivu, na okrajích jsou pilovité, řídce chlupaté a po rozemnutí intenzivně voní. Nenápadné nažloutlé květy vyrůstají z listových úžlabí během léta a jsou velkým lákadlem pro hmyz – bylinka je medonosná. Plodem meduňky je tvrdka až s 20% obsahem tuku.

Meduňce se nejlépe daří na slunečném stanovišti v humózní dobře propustné půdě. Ocení místo chráněné před větrem a dobře prospívá i v polostínu. V době růstu potřebuje vydatnou zálivku, osvědčilo se mulčování – zabraňuje růstu plevelů a půda zůstává stále vlhká. Každé tři týdny rostlinu přihnojte kompostem. Na jednom místě se dá při správné péči pěstovat několik let, dobře se rozrůstá.

Meduňku můžete pěstovat i v nádobách. Vždy volte dostatečnou velikost, pamatujte na hluboké uložení kořenů.

Před zimou meduňku ostříhejte a hrozí-li opravdu tuhé mrazy, rostlinu zakryjte chvojím.

Upozornění – meduňku lékařskou a zavinutku podvojnou nepěstujte v záhonech vedle sebe, vzájemně si brání v růstu.

Meduňka se pěstuje ze semen nebo dělením matečné rostliny. Starší rostliny se rozmnožují samovýsevem.

Semena se vysévají na stanoviště v květnu. Předpěstovat sazenice si můžete výsevem semen v březnu. Semena zlehka zasypte výsevním substrátem, opatrně zalévejte a pěstujte při zhruba 20 °C. Po 3 až 4 týdnech semena vyklíčí. V květnu semenáčky vysazujte na stanoviště do sponu 30×30 cm.

Množení dělením trsu provádějte brzy na jaře nebo až na podzim.

Bylina obsahuje éterické oleje (citral, citronella, bergamot), hořčiny, třísloviny a slizové látky.

Meduňka se užívá vnitřně ve formě čaje, tinktury, nálevu, vyrábí se z ní víno, likéry a také karmelitské kapky.

Zevně se užívá na obklady, přidává se do koupelí a bylinkových polštářků na usínání a zklidnění.

Možné léčivé účinky meduňky lékařské:

Meduňkové listy se jedí syrové a do pokrmů se přidávají až úplně nakonec. Nesmí se vařit, bylinka by ztratila vůni i chuť. Hodí se do všech pokrmů, ke kterým se hodí její citronové aroma. Výborně doplňuje jídla z tvarohu, rajčat, vajec, přidává se do omáček, salátů ke kuřeti a ochucují se s ní nápoje.

Několik lístků meduňky přidaných k zavařovanému ovoci ho zbaví kyselosti a zlepší chuť výrobku.

Meduňku můžete sklízet kdykoli od jara do podzimu. Nejvíce voní a nejvyšší obsah účinných látek mají čerstvé mladé vrcholové listy.

Meduňka se dobře mrazí, uložená do dobře těsnící nádoby nebo sáčku si uchová barvu, chuť i aroma.

K sušení meduňku sklízejte před květem v červnu. Sbírejte ji před polednem za slunečného počasí. Sušte ji v tmavém a dobře větraném prostoru. Sušená meduňka vydrží rok.

 

Meduňkový čaj

1 až 2 lžičky sušené meduňky zalijte 250 ml horké vody. Louhujte 10–15 minut, sceďte a oslaďte medem.

Meduňková směs na uklidnění a klidný spánek

Půl lžíce směsi zalijte 250 ml horké vody, louhujte 15 minut, sceďte a vypijte 2 hodiny před spaním.

Meduňkové víno

26 g natrhaných listů meduňky macerujte 3 dny v 500 ml suchého bílého vína. Přeceďte. Užívejte 2 lžíce 3× denně jako utišující a spasmolytický prostředek.

Uklidňující koupel

50 až 60 g listů zalijte 1 litrem vody a uveďte do mírného varu. Odstavte, po 10 minutách sceďte a přidejte do vody na koupání.

Likér je překvapivě jednoduchý a výborně chutná

Co je potřeba:

Postup:

  1. Listy meduňky vložte do mísy.
  2. Svařte vodu a cukr, nechte vychladnout, nalijte na listy.
  3. Zakryjte a nechte 2 dny stát.
  4. Přidejte alkohol, promíchejte a obsahem (i s listy) naplňte sklenice s uzávěrem a širším hrdlem.
  5. Uložte do chladnější místnosti a nechte 6 měsíců zrát.
  6. Přeceďte a rozlijte do lahví.

Tip: Natrhejte meduňku teď v červnu, do vánoc máte super hand made dárek, který zaručeně potěší!

Bylinný extrakt vyráběli karmelitánští mniši podle přísně tajné receptury. Kapky se vyrábějí dodnes, mají relaxační účinek a podporují trávení, pomáhají při bolestech hlavy a přisuzuje se jim mnoho dalších příznivých účinků.

Co je potřeba:

Postup:

Ve sklenici smíchejte vše dohromady, zalijte alkoholem, pevně uzavřete a postavte na slunce. Občas sklenici protřepejte a po 21 dnech přeceďte a slijte do lahviček. Uchovejte v chladu a temnu. Podle chuti můžete osladit medem.

Užívejte 3× denně 20 kapek ve sklenici vody jako aperitiv.

Při bolestech hlavy vmasírujte do oblasti spánků, při zhmožděninách několikrát denně potírejte postižená místa.

Ještě jeden recept, trochu jiný se stejným účinkem, budete potřebovat:

Pracovní postup stejný jako u předchozího receptu.

 

Kapky nemají užívat těhotné a kojící, alergici, lidé se sníženou funkcí štítné žlázy.

Neužívat dlouhodobě!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-jak-vyuzit-medunku-rady-tipy-recepty.html