jaktak.cz

Jak si vyrobit domácí likéry | tipy a triky

Předchůdci dnešních likérů byla ochucená vína, která vyráběli již Římané a Řekové. Koncem 13. století se do Evropy dostala technika destilace a první likéry se začaly vyrábět ve 14. století. Kvůli vysoké ceně cukru byly dostupné jen bohatším vrstvám jako luxusní nápoj. S nástupem kolonialismu cukr zlevnil a likéry se staly dostupnější všem.

Dnešní likéry musí podle směrnic EU obsahovat minimálně 15 % alkoholu a 100 g cukru na 1 litr. Při domácí výrobě samozřejmě předpis nemusíte dodržovat. Udělejte si domácí ovocný nebo bylinný likér podle vlastních pravidel a chutí. Článek vám poradí, jak na to. Výroba likérů je na rozdíl od výroby vína snadná.

Běžným, avšak drahým řešením je použití vysokoprocentního lihu (k dostání v lékárnách a obchodem s alkoholem). Líh musíte zředit vodou, abyste docílili obvyklého obsahu alkoholu v likéru. Dobrý likér snadno vyrobíte i s běžně dostupnými 40% alkoholy, např. vodkou, pálenkou, brandy, koňakem či rumem, v zásadě lze použít jakýkoli druh lihoviny. Upřednostňujte ale čisté alkoholy bez chuti, aby vynikla vůně a chuť výchozí suroviny.

Alkohol by měl ladit s vůněmi a chutí ingredience, z níž likér vyrábíte. Likéry s ovocem nebo bylinkami se vyrábějí s vodkou nebo obilnou pálenkou. Smetanové likéry zase s brandy, koňakem či rumem.

K výrobě likéru je zapotřebí i sladidlo – cukr nebo med. Bílý cukr se přidává do likérů, u kterých je důležitá barva, protože hnědý cukr likér zbarví, příkladem je třeba domácí meruňkový. Hnědý cukr se přidává do likérů z tmavších druhů ovoce (trnky, borůvky, ostružiny), kromě barvy likéru dodá lehký karamelový akcent. Med má vlastní, celkem výraznou chuť, a proto i výsledná chuť likéru jím bude ovlivněna. Med je sladší než cukr, je nutné upravit dávkování (zpravidla jen asi ¾ množství cukru).

U některých likérů se doporučuje kandys cukr.

Každé ovoce je jinak sladké, proto množství přidávaného cukru při výrobě likérů je individuální podle cukernatosti základní ingredience.

Chuť likéru dodá použitá základní ingredience: ovoce, bylinky, květy, koření aj. Likér se připravuje macerací výchozí suroviny, při níž se uvolňuje barva, chuť a vůně.

Likéry se rozdělují na:

  1. ovocné např. ořechový
  2. bylinné např. jalovcový
  3. smetanové např. perníkový

Ovocné a bylinné likéry potřebují 6–8 týdnů macerace, výroba smetanových je záležitostí zhruba půlhodiny.

Do likérů se obvykle přidává i koření na podporu a zvýraznění chuti. Nejčastěji celá skořice, vanilka, hřebíček, badyán, citrusová kůra aj.

Voda je zapotřebí, pokud likér vyrábíte z vysokoprocentního lihu. Abyste dosáhli požadované koncentrace alkoholu, líh musíte ředit vodou.

Následující recept je velmi obecný, receptura i technologie přípravy se upravuje podle druhu použitého ovoce nebo bylinky. Některé ovoce potřebuje cukru více, jiné méně. Lihovinu vybírejte tak, aby doplnila aroma i chuť ovoci či bylinkám v základu.

K domácí výrobě likéru budete potřebovat:

Technologie přípravy:

  1. Ovoce, cukr, alkohol a koření vložte do sklenice a uzavřete dobře těsnícím uzávěrem.
  2. Postavte na teplé místo asi na 4–8 týdnů.
  3. Směs přefiltrujte a podle potřeby upravte.
  4. Hotový likér naplňte do lahví a uskladněte v chladu a temnu.

Rady a tipy:

Likér by měl po dobu macerace stát na teplém slunném místě, teplo a slunce urychluje proces. Některé bobulovité ovoce však na slunci ztrácí barvu, likéry z nich nechte v temnu. Stačí láhev zabalit nebo vložit do krabice.

Všechny ovocné a bylinné likéry vydrží při správném skladování několik let. Smetanové likéry jsou určeny pro rychlou spotřebu, skladujte je maximálně měsíc v chladničce.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vyrobit-domaci-likery-tipy-triky.html