jaktak.cz

Jak se zbavit padlí? | rady a tipy

Padlí je onemocnění způsobené různými druhy vřeckatých hub z čeledi Erysiphales. Šíří se sporami přenášenými větrem, vodou nebo hmyzem a napadá řadu rostlin v exteriéru i interiéru. Projevuje se bílým povlakem na listech i stoncích připomínajícím plíseň. Nemoc se může projevit na všech částech rostliny, nejvíce napadené bývají spodní listy.

Padlí se může vyskytnout nejen na zelených částech zahradních nebo pokojových rostlin a dřevin, ale napadá i plody ovoce a zeleniny.

Padlí je škodlivé pro rostliny, protože brání fotosyntéze a může způsobit deformaci listů, stonků a plodů. Správnou péčí lze zabránit poškození rostlin, a proto je důležité vědět, jak padlí léčit a jak mu předcházet.

Padlí se rychle šíří v teplém a vlhkém počasí. Ideální podmínky pro šíření jsou v létě při mírném pohybu vzduchu s vyšší než 70% relativní vlhkostí a teplotách nad 20 °C.

Rostliny, které jsou pěstovány v těžších a vlhkých půdách či jsou přehnojené (nadbytek dusíku) jsou náchylnější k padlí.

K rozvoji padlí také nepřímo přispívají někteří škůdcimšice, molice, svilušky aj. Zanechávají lepivé výměšky na rostlině a na nich se pak snadno houba usadí.

Výskyt padlí závisí i na odolnosti rostlin. Padlí často napadá rostliny s měkkými listy, ale nejen je. Existuje mnoho specifických druhů padlí pojmenovaných podle hostitele např. padlí révové, angreštové, jahodníkové, dubové, travní, okurkové, jabloňové i další. Velmi často napadá růže.

Padlí se u trvalek a letniček objevuje ve druhé polovině léta, kdy se chladnější noci střídají s vyšší denní teplotou. Zvlášť náchylné k onemocnění jsou měsíček lékařský, floxy, růže, hortenzie, ostrožky, okurky, begonie i některé bylinky.

 

Existuje několik způsobů, jak předcházet padlí:

Odvar z přesličky

1 kilogram přesličky na noc zalijte 10 litry vody. Druhý den přiveďte k varu a 30 minut ji mírně vařte. Vychlaďte, sceďte a zředěným roztokem (1 díl odvaru, 5 dílů vody) rostliny ošetřete.

Odvar z česneku

75 g rozdrceného česneku spařte 10 l vody. Nechejte vychladnout, sceďte a před použitím nařeďte (1 díl odvaru na 5 dílů vody).

Důležité je zasáhnout hned, jak se objeví první příznaky padlí na listech, pak je velká šance na záchranu rostliny a také můžete zabránit šíření nemoci. Napadené části pečlivě odstraňte a zlikvidujte (spalte nebo odneste do popelnic na bio odpad). Odstraňujte i napadené spadané listy, nemoc na nich přezimuje a příští rok se na rostlinách znovu objeví.

Chybu neuděláte, jestliže si necháte poradit odborníkem v zahradnictví. Doporučí vhodný postup vašim rostlinám „na míru“.

 

Výskytu padlí zamezíte dodržováním preventivních postupů a opatření. Pokud nepomohou a choroba se na vašich rostlinách objeví, řešením je postřik, který zastaví šíření. Vybrat si můžete některý z prodávaných chemických postřiků (fungicidů) nebo si vyrobit postřik domácí, šetrnější k životnímu prostředí.

Jak na padlí s domácími postřiky

Připravte si domácí ekologické postřiky na padlí, roztokem naplňte rozprašovač a důkladně smáčejte i spodní stranu listů.

  1. Smíchejte 3 polévkové lžíce jedlé sody se 3 litry vody a rostlinu postřikujte jednou za dva až 3 dny.

  2. Promíchejte 400 ml mléka a 600 ml vody (mléko nejlépe plnotučné). Postřik 1× týdně. Při silnějším napadení lze postřik provádět mlékem neředěným.

  3. Promíchejte 4 litry vody se 4 lžícemi 8% octa. Nejprve vyzkoušejte na několika listech, abyste rostlinu nespálili, případně zřeďte vodou.

  4. Promíchejte 5 litrů vody a dvě polévkové lžíce tekutého mýdla. Aplikujte rozprašovačem mimo polední žár. Postřik opakujte po 3 dnech.

 

Padlí dokáže během krátké doby zničit celou řadu rostlin a pokud včas nezasáhnete, i celou vegetaci. Ohrožuje i jejich přezimování, napadené dřeviny často vymrzají. Proto je velmi důležitá prevence a včasný záchyt této rozšířené houbové choroby. Zasáhnete-li včas a rostliny ošetříte nějakým domácím postřikem, většinou se podaří nemoc zastavit. Jestliže je vegetace padlím již silně zasažena, většinou je nutný postřik chemickými prostředky a někdy nezbývá nic jiného, než rostlinu celou zlikvidovat. Než přistoupíte k použití fungicidů, poraďte se s odborníky v zahradnictví.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-zbavit-padli-rady-tipy.html