jaktak.cz

Jak zpracovat kdoule na kompot a sladký domácí likér | 2 recepty

Kdoule, plody kdouloně obecné oceníte zejména ve formě želé, džemu či ovocné pasty. Na syrovém ovoci si nepochutnáte, nehodí se totiž ke konzumaci. Kdoule se pomalu vrací na výsluní a občas se objeví i na farmářských trzích. Pěstuje se i jako okrasný stromek v zahradách. Kdysi byla oblíbeným ovocem a symbolem lásky a plodnosti. Některé prameny dokonce uvádějí, že jablko, které podala Eva Adamovi v ráji, byla právě kdoule. A slovo marmeláda původně označocevalo kdoulový džem, v portugalštině je kdoule marmelo.

Do následujícího článku jsme zařadili dva nepříliš známé recepty na zpracování kdoulí. Teď je ten správný čas na jejich sklizeň.

Kdouloň obecná (Cydonia oblonga) je ovocný a stejně tak okrasný strom nebo keř z oblasti Kavkazu a Persie z čeledi růžovitých. Na jaře kvete velkými, krásnými, bílými až narůžovělými květy, které hojně navštěvuje hmyz. Plody jsou aromatické kulaté až hruškovité plstnaté malvice, v plné zralosti vonící, se sytě žlutou barvou. Jsou velmi tvrdé a nehodí se pro přímý konzum. Vyrábí se z nich marmeláda, želé, ovocná pasta, mohou se zapékat, vařit a dříve je babičky dávaly do skříní k prádlu (zralé plody silně voní). Kdoule obsahují asi 10% podíl cukru (fruktózy), silice, slizy, kyseliny, třísloviny, vlákninu a mají vysoký obsah pektinu. Jsou také zdrojem některých minerálních látek a vitamínů, za zmínku stojí draslík, vápník, železo, měď a fosfor, vitamín C, B a provitamín A. Olej ze semen kdoulí má podobné složení jako slunečnicový olej. Kdoule se sklízí co nejpozději na podzim.

Kdoule se často zaměňují s kdoulovcem japonským. Liší se červenou barvou květů a menšími plody s nevalnou chutí. Plody kdoulovce také lze kuchyňsky využít, ale výrobky zdaleka nedosahují kvality těch vyrobených z „pravé kdoule“.

 

Co je potřeba:

Technologický postup:

Do hrnce dejte vodu s vínem a šťávou z jednoho citronu. Kdoule otřete suchým hadříkem, abyste je zbavili chloupků, odstraňte jaderníky, nakrájejte je na tenké plátky a přidejte do hrnce. Po přidání všech kdoulí přidejte rozčtvrcené citrony a pomalu přiveďte k varu. Povařte asi 20 minut, dokud kdoule nezměknou. Pak ovoce sceďte a rozdělte do sklenic. Vařený likér nalijte zpět do hrnce, přidejte cukr a vanilkové lusky. Přiveďte k varu a 10 minut vařte. Pak horký sirup nalijte na ovoce a sklenice uzavřete. Před konzumací alespoň jeden den počkejte.

Tip: Sirup se dá ředit vodou na osvěžující nápoj, přidávat do čaje místo cukru, kdoule se použijí jako džem.

Ratafia je tradičně sladký likér ochucený mandlemi, třešněmi nebo broskvovými peckami, které mohou nápoji dodávat mírnou toxicitu. Tento recept vznikl úpravou receptu z 18. století uvedeného v knize Vincenta la Chapella The Modern Cook.

Co je potřeba:

Technologický postup:

Kdoule nastrouhejte a vložte do zavařovací sklenice. Ve vodě svařte koření s cukrem. Roztok nechte vychladnout, potom nalijte na kdouli a přidejte brandy. Pořádně protřepejte. Po třech měsících sceďte do lahví a před konzumací nechte další tři měsíce proležet.

Určitě byste neměli přehlédnout tyto články související s tématem:

Ze starého receptáře: Jak zpracovat kdouli

Dva návody v jednom: Rosol a marmeláda z kdoulí

Několik receptů pohromadě: Jak využít kdoule

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-kdoule-na-kompot-sladky-domaci-liker-2-recepty.html