Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat kdouli | recepty

17. Říjen 2020

Kdoulová jablíčka, to zní jako cosi starosvětského, dávno ztraceného. Přitom jsou skoro každému běžně dostupná, jenom je někdy nedokážeme pojmenovat. Kdoule poskytují surovinu k domácí přípravě jedinečně vonících a rovněž velmi zdravých pochoutek. Jak zpracovat kdoule?

Co je potřeba

  • plody kdouloně nebo kdoulovce (kdoule)
  • kuchyňské vybavení
  • ingredience dle předpisů
1

Je pravda, že kdouloň obecná, jabloni podobný strom, se v Česku příliš často nevysazuje, takže její jemně chlupatá jablíčka moc známá nejsou. Zato je všeobecně známý kdoulovec japonský, poléhavý keř, jímž jsou hojně osazována veřejná prostranství, parky i soukromé zahrady.

Keř je oblíben pro své bohaté lososově růžové květy. Malé tuhé a jakoby „navoskované“ plody zůstávají na keřích většinou nepovšimnuty. A přitom mají naprosto stejnou vůni, chuť a obsažené látky, jako jejich „bratranci“ vyrostlí na kdouloních. Oběma plodům (malvicím) se obecně říká kdoule.

2

Kdoule jsou v syrovém stavu nepoživatelné. Jejich dužina je tuhá, kyselá, trpce svíravá. Tepelnou úpravou se tyto vlastnosti ztrácejí, ovšem produkty z kdoulí je třeba vždy přislazovat.

Dozrávají v září a v říjnu a jejich zralost poznáme jako u jiných malvicí – jejich stopku lze lehce odtrhnout nebo opadávají.

V oblastech kolem Středozemního moře jsou kdoule tak oblíbené, že jejich portugalský název marmelo dal prý vzniknout i českému označení produktu marmeláda. Kromě jedinečné chuti je u kdoulí nezanedbatelný vysoký obsah vitaminu C a B, vápníku, železa, draslíku a zinku. Pro přítomnost tříslovin jsou kdoulové produkty vhodné při průjmovém onemocnění. Dále jsou doporučovány při bolestech v krku způsobených nachlazením. Rovněž eliminují zapáchající dech.

3

Kdoulová marmeláda

Marmeláda z kdoulí má typickou silnou sladkokyselou chuť a jedinečné aroma. Asi dva kilogramy zralých kdoulí omyjeme, přepůlíme a vyklepeme hnědá semínka. Ovoce překrájíme, podlijeme skleničkou vody a pod pokličkou rozdusíme. Vzniklé pyré propasírujeme přes síto. Slupky a jaderníky vyhodíme.

Získali jsme asi kilo a půl protlaku, který znovu přivedeme k varu. Přisypeme kilogram cukru s rozmíchaným jedním balíčkem želírovacího přípravku. Přidáním cukru se hmota vyčistí do čiré jantarové barvy. Hotovo.

Ještě vřelé opatrně plníme do sklenic, překlopíme na víčka. Kdoulový džem nejlépe chutná na palačinkách, bílém pečivu s máslem nebo na promazání piškotů při přípravě dezertů.

4

Domácí kdoulový likér

Ze zralých, omytých kdoulí bez jader v odšťavňovači vylisujeme jeden litr šťávy. Ve skleněné nebo porcelánové nádobě s víkem necháme den odstát, čímž mírně nakvasí.

Ze 4 dcl vody a půl kila cukru svaříme cukerný sirup, který smícháme s odstátým moštem, litrem 80% konzumního lihu a půl litrem vody, půl gramem hřebíčku a půl gramem skořice. Macerujeme šest týdnů.

Přes filtrační papír roztok přečistíme a přelijeme do lahví. Domácí kdoulový likér má asi 20 % alkoholu, výtečnou chuť a vůni. Zejména v současné době, kdy panuje obliba slabších ovocných likérů, nikoho nezklame a svou chutí nadchne.

5

Kdoulové certle (někdy nazývané kdoulový sýr)

Podle návodu na marmeládu si připravíme jeden litr (kilogram) rozdušeného propasírovaného pyré. Dáme do širokého kastrolu, přivedeme k varu, zmírníme teplo a za stálého míchání necháme zhoustnout tak, že se „brázda“ po vařečce neuzavírá. Pak vmícháme kilogram cukru a zvýšíme teplotu, aby se cukr provařil. Při míchání horké cukernaté hmoty si chráníme ruce. Pak hmotu odstavíme.

Můžeme do ní přimíchat loupané nasekané ořechy či slunečnicová jádra, sezamová semínka nebo od každého trochu – celkem 50 až 100 gramů. Ještě teplou hmotu rozetřeme na plech vyložený potravinářským pergamenem a necháme vyschnout.

Tuhou hmotu rozkrájíme na úhledné menší dílky, můžeme ještě obalit v práškovém cukru a ještě pár dní necháme schnout. Pak uložíme do plechové krabice s pevným víkem. Přidáváme do servírovaných směsí "zdravého" mlsání nebo jen tak. Chuť je velmi intenzivní, takže není třeba obávat se přílišné konzumace bílého cukru. Dobroty se mnoho najednou nesní.

6

Vůně do skříně

Ze starší literatury je známo, že hospodyňky s oblibou vkládaly kdoulová jablíčka do prádelníků. Příjemné aroma kdoulí nevoní molům, ale jemně a přírodně parfemuje uložené textilie. Je ovšem třeba kdoule klást volně mezi hromádky prádla nebo na volné dno skříní. Kdybychom je vložili přímo do prádla, jablíčka by začala hnít. K vysychání potřebují kolem sebe vzduch.

7

Přírodní ozdoba

Kdo má rád vlastnoručně připravené přírodní dekorace, může kdoule nakrájet na tenká kolečka a volně zavěšená usušit. Zajímavou a voňavou přírodninu pak lze použít do suchých vazeb nebo i k ozdobení přírodně laděných vánočních dekorací.

Alkohol, tedy v předpisu na domácí likér konzumní líh, je nejlepší koupit v lékárně. Jedině tak bude jistota, že se jedná opravdu o alkohol v deklarované 80% koncentraci.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit jablečné víno | recept
Postup výroby jablečného vína. Jablka mají v naší kuchyni široké využití, knedlíky, koláče, kompoty, dřeně a podobně. Málo se ale ví, že dobré je i ja…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.