jaktak.cz

Jak vybrat ty pravé růže pro vaši zahradu

Složitost: Lehké

Typů růží je nepřeberné množství a je důležité dlouho vybírat, abyste vybrali opravdu takové růže, které se do vaší zahrady hodí a které by se vám líbily. Je lepší se rozhodovat delší dobu a obejít si nějaké zahrady s růžemi, abyste si udělali lepší názor. Růže se liší konečnou výškou, zdravotním stavem, bujností růstu, stálostí barvy květů na slunci, vůní atd. Poradíme vám, na co se ve výběru růže pro vaši zahradu zaměřit.

Krok 1

účel

Vhodné je si samozřejmě utřídit v hlavě, na jaký účel chcete růže do zahrady pořídit. Je totiž možné je využít jako živý plot, některé druhy jako okrasné květiny, jiné se vám budou plazit nebo pnout po plotě atd.

Krok 2

vůně

Problémem této charakteristiky je, že se může měnit během dne, s vlhkostí vzduchu, stářím květu nebo nosem zahradníka. Každý máme svůj subjektivní pocit, jak která růže voní. Důležité je, aby vám její vůně „sedla“. U většiny vůní musíte jít co nejblíže k růži, abyste ji ucítili. Mohou vonět po hřebíčku, medu, citronu, koření nebo svou klasickou „růžovou“ vůní.

Krok 3

barva květů

Můžete si vybrat z velké části barevného spektra: pastelové barvy, jasně červená, vínová, žlutá, fialová, růžová, sytě růžová, karmínová atd. Existují i růže, které jsou žíhané, např. růžovo-bílé nebo purpurovo-bílé. Přestože máte prakticky volnou ruku, jakou barvu vyberete, měli byste pomyslet na to, že některé barevné kombinace (např. velmi jasných barev) mohou působit disharmonicky vedle sebe.

Krok 4

tvary květu

Růže mohou mít jednoduché nebo elegatně svinuté květy. Tvary růží můžeme rozdělit na ploché, pohárkovité, špičaté, urnovité, kulovité, rosetovité, čtyřhranné rosety a pomponky. Liší se zejména v počtu okvětních lístků, bohatosti tvaru i způsobu, jakým se lístky překrývají.

Krok 5

barva listů

Přitažlivé může být na růži i to, jak jí rostou listy a jakou mají barvu. Barva je různá, od měkce šedozelené k tmavě lesklé modrozelené, jiné jsou jasně zelené. Pokud vezmete v potaz i vzhled listů růže, bude se vám vaše růže líbit, i když nebude zrovna v květu.

Krok 6

ozdobné šípky nebo ostny

Některé druhy mohou vytvářet krásné ozdobné šípky v období na konci kvetení. Rozsah barev šípků je také různý.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-ty-prave-ruze-pro-vasi-zahradu.html