jaktak.cz

Jak žádat o příspěvek na péči | rady

Složitost: Složité
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak žádat o příspěvek na péči | rady. Pokud jste dlouhodobě nemocný a nedokážete se o sebe postarat bez cizí pomoci, stát na Vás pamatuje s příspěvkem na péči. Výše příspěvku se určuje počtem bodů, které Vám přidělí sociální pracovnice a posudkový lékař sociálního odboru na základě Vašich lékařských zpráv. Body se udělují podle schopnosti člověka se o sebe postarat.

Krok 1

Obvykle nemá valnou cenu žádat o příspěvek na péči, pokud jste svého lékaře neviděli déle než rok. Než podáte žádost, zajistěte, abyste absolvovali všechna vyšetření, která Vám Váš obvodní lékař doporučí a měli tak svoji zdravotní dokumentaci kompletní. Pokud bude něco chybět, je to nejčastější důvod k odmítnutí příspěvku. Po doručení dopisu ze „sociálky“ o přijetí Vaší žádosti totiž máte na lékařské prohlídky pouhých pět dní.

Krok 2

Žádost o příspěvek na péči si lehce stáhnete z internetu na stránkách MPSV v oddíle formuláře. Tuto žádost je dobré vyplnit dříve, než ji půjdete podat – je do ní totiž třeba uvést i údaje osoby, která Vám pomáhá.

Krok 3

V první části žádosti je nutné vyplnit Vaše osobní údaje. Jméno, příjmení, rodné číslo, atd. Pod Vašimi údaji se nacházejí políčka pro Vašeho ošetřovatele. Pro výběr ošetřovatele neplatí žádná pravidla. Může to být manželka stejně dobře jako teta, nebo soused. Je dobré napsat tam pravdu, protože se může stát, že úřad pošle namátkovou kontrolu, a pokud se člověk uvedený v žádosti o Vás nebude starat, příspěvek Vám mohou vzít. Příspěvek na péči je zde totiž hlavně proto, že člověk, který se o Vás stará, nemůže kvůli tomu pracovat. Je to vlastně plat pro něj za odvedenou práci. Je ale jen na Vás, jak doslova se tímto budete řídit. Proto je dobré mít příspěvek na péči jako součást rodinného rozpočtu – předejdete tak případným hádkám o peníze.

Krok 4

Žádost podáte Vy, nebo člověk, kterého určíte, v místě Vašeho trvalého bydliště. Pokud žádost za Vás bude podávat někdo jiný, je nutné vyplnit i pole „zástupce žadatele“ a tím jej k tomu zmocnit.

Krok 5

Očekávejte návštěvu ze sociálního odboru. Úředníci budou zkoumat, jak žijete, zda jste schopen/schopna vlézt si sám např. do vany, zda si můžete sám/sama uvařit. Podle toho pak posudkové komisi dodají posudek s počtem bodů, které Vašemu případu přisoudili. Čím více bodů, tím lépe pro Vás.

Krok 6

Dříve se formulář, který musí vyplnit Váš lékař, posílal přímo k němu, dnes jej dostanete poštou Vy. Jednu kopii si necháte doma, druhou odnesete obvodnímu lékaři. Ten pak vyplněný formulář o Vašem zdravotním stavu pošle posudkovému lékaři z městského úřadu v místě Vašeho trvalého bydliště. Tento posudkový lékař si většinou vyžádá i Vaše zdravotní záznamy, proto jste na začátku museli absolvovat všechna vyšetření. Pokud totiž nějaké chybí, je to bráno jako Vaše vina a je to překážka ke schválení příspěvku.

Krok 7

Vaše žádost bude na úřadě ležet asi měsíc a bude se posuzovat ze všech stran. V úvahu budou úředníci brát jak body, které jste dostal/a od sociálních pracovníků, vyjádření Vašeho lékaře a důležitý je i názor posudkového lékaře, který Vás ale neuvidí, pokud si Vás nepozve. To se také může stát.

Krok 8

Pokud Vám žádost neschválí a dostanete dostatečný počet bodů od sociálních pracovníků, byl to buď nedostatek v lékařských zprávách – a to Vám napíší úředníci do rozhodnutí – nebo jiná chyba, za kterou třeba nemůžete. Každopádně, je dobré se odvolat, někdy se může stát, že žádost není schválena a čeká se na odvolání s tím, že pak schválena bude. Logiku v tom nehledejte, úřední mašinerie je složitá věc. Pokud podle svého lékaře a sociálních pracovníků na příspěvek právo máte, nevzdávejte to a odvolávejte se, podávejte nové žádosti a zase se odvolávejte. Známe případy, kdy se to povedlo třeba až napopáté.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zadat-o-prispevek-na-peci-rady.html