jaktak.cz

Jak zažádat o dotaci z programu Zelená úsporám | rady

Složitost: Složité
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zažádat o dotaci z programu Zelená úsporám | rady. Dotační program ministerstva životního prostředí s příkladným názvem – Zelená úsporám nabízí ucelený systém, jak dosáhnout na evropské peníze a získat tak dotaci např. na zateplení vašeho domu.

Krok 1

Chcete-li získat dotaci z programu Zelená úsporám, můžete zažádat ještě před zahájením činnosti, pro kterou zmíněnou dotaci chcete čerpat. Můžete rovněž zažádat po jejím dokončení, ale předmětnou činnost, na kterou chcete čerpat dotační prostředky, jste museli vykonat po 1. dubnu 2009.

Krok 2

Projektová dokumentace

Důležitou součástí žádosti, je projektová dokumentace, která musí být zpracována autorizovaným odborníkem. V projektové dokumentaci musí být zaznamenány veškeré postupy, technické parametry a energetické hodnocení. Můžete žádat také o dotaci na samotné zpracování projektu, její výše se pohybuje v rozmezí 20 – 40 tisíc korun.

Krok 3

Dodavatel, produkt

Pouze dodavatelé zapsaní v registru SOD programu Zelená úsporám mohou provést vámi požadovanou činnost, abyste měli nárok na dotaci. Pokud vám práci zrealizuje firma, která se v seznamu nevyskytuje, váš nárok na dotaci automaticky zaniká. Rovněž technologie a výrobky, které chcete využít, musí být zaregistrovány v seznamu výrobků a technologií programu Zelená úsporám, vyberete-li si jiný postup, nemáte šanci na získání dotace.

Krok 4

Žádost

Formulář pro vyplnění žádosti o podporu získáte na krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí nebo v elektronické podobě na stránkách programu Zelená úsporám. Pokud jste nepodnikající fyzická osoba, můžete formulář získat na pobočkách partnerských bankovních ústavů.

Krok 5

Podání žádosti

Jste-li nepodnikající fyzická osoba, musíte s vyplněnou žádostí včetně všech příloh navštívit krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí. Pracovníci úřadu od vás žádost včetně všech náležitostí přijmou a během následujících třiceti dnů byste měli obdržet vyjádření z jejich strany. Máte-li v žádosti a přílohách nesrovnalosti a chyby, musí vás na ně úředníci upozornit a vybídnout vás k jejich odstranění nebo nápravě. Poté si veškeré podklady vyzvednete a opravené je odevzdáte pracovníkovi v bance, čímž je pro vás podání žádosti dokončeno. Podnikající fyzické osoby nebo právnické osoby musí předložit žádost pouze na krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí.

Krok 6

Vyjádření úřadu

Lhůta pro vyřízení vaší žádosti je 10 týdnů od jejího podání. Ve vyrozumění se dozvíte číslo vaší žádosti, pod kterým ji úřad eviduje a maximální částku, kterou můžete získat. Pro získání maximální částky je potřeba, abyste se drželi přesného záměru uvedeného v projektové dokumentaci. Samozřejmě výše dotace nesmí být vyšší než vaše investice. Každá oblast, do které spadáte, má svou lhůtu pro realizaci. Jednou z podmínek pro získání dotace je jejich dodržování.

Krok 7

Kdo může žádat

Žádat mohou vlastníci rodinných a bytových domů, konkrétně:

- fyzické osoby

- společenství vlastníků bytových jednotek

- bytová družstva

- města a obce (včetně městských částí)

- podnikatelské subjekty

- případně další právnické osoby


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zazadat-o-dotaci-z-programu-zelena-usporam-rady.html