jaktak.cz

Jak snížit bolest kloubů

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma

Bolest kloubů se od určitého věku stane častým společníkem. Může být způsobena velkým zatěžováním kloubů, stářím, zánětem nebo nadváhou. Nemoci jako artridita nebo artróza se musí léčit léky, řada z nás ale nemá žádnou podobnou nemoc, a přesto je klouby bolí každý den. Pokud jste je celý život přetěžovali, ukážou vám na stará kolena, co dokážou. Naštěstí existuje řada dobrých rad, jak bolest kloubů snížit.

Krok 1

Rybí tuk Rybí tuk zmírňuje bolest kloubů, a proto do svého jídelníčku přidejte více tučných ryb (lososa, makrelu, sledě, pstruha nebo sardinky).

Krok 2

Dostatek vitamínu a minerálů Ke vzniku kloubních obtíží většinou přispívá také strava, ve které chybí selen, vitamin A, C a E. Zkuste zvýšit vitamin A jezením jater jednou týdně, mrkve, manga, meruněk nebo sladkých brambor. Vitamin C zase najdete v červených a žlutých paprikách, kiwi, citrusech nebo zelí. Abyste zajistili i dostatek vitaminu E, jezte i avokádo, ořechy, slunečnicová semínka nebo olivový olej. Pokud začnete jíst i různé druhy ryb, korýšů, maso, celozrrné výrobky, vejce a obilniny, budete mít i dostatek selenu.

Krok 3

Hýbejte se, ale vybírejte si Pohyb je důležitý i při bolestech kloubů, protože jejich častou příčinou je obezita. Pohyb však nemusí znamenat závodní nebo příliš náročný sport. Střídejte sporty nebo pohybové aktivity, které provozujete, abyste nenamáhaly jen určitou část těla a nedošlo tedy k jejímu přetěžování.. Při běhání si dávejte pozor, na jakém povrchu běháte. Asfalt není vhodný ani pro zdravé klouby, natož pro nemocné. Vybírejte raději lesní cestičky nebo stezky s přírodním povrchem, ty jsou ke kloubům mnohem šetrnější. Důležité jsou také vhodné boty na sport. Abyste zabránili poškození chodidel a kloubů, vyberte si raději kvalitní boty.

Krok 4

Masáž a masti Někdy pomůže i obyčejné promasírování bolavého místa. Na trhu je mnoho mastí na bolavé kloubu a řada doplňků stravy, které slibují snížení bolesti.

Krok 5

Čaj z březového listí Březové listí si natrhejte na přelomu května a června a usušte je. Pokud začnete mít bolesti kloubů, zalijte si horkou vodou osm usušených lístků břízy a po 15 minutách je přeceďte. Čaj si dělejte pravidelně každý večer před usnutím a brzy by bolesti měly zase odeznít.

Krok 6

Bezinkový zázrak V době, kdy kvetou bezinky, si udělejte čas na bezinkový sirup, který vám pak po celý rok může pomoct od bolesti kloubů. Natrhejte bezinková květenství, očistěte je od případného hmyzu nebo nečistot a nechte vařit. Uvařené bezinky prolisujte a do získanou šťávu oslaďte umělým sladidlem nebo cukrem. Dalších třicet minut vařte. Nakonec přelijte sirup do sklenic a zavařte je, aby se sirup nezkazil. Při bolestech pak užívejte jednu až dvě lžičky bezinkového zázraku.

Máte problémy s bolavými klouby? Vyzkoušejte kloubní výživu Flextor.

Při vážnějších onemocněních je nutné používat léky. Pokud vás bolest kloubů neopustí po vyzkoušení našich tipů, rozhodně navštivte lékaře. Bolest kloubů můte být totiž příznakem vážnějšího onemocnění, např. artridy nebo artrózy.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-snizit-bolest-kloubu.html