jaktak.cz

Jak postavit udírnu

Složitost: Mírný

Postavit si vlastní udírnu na zahradě? Proč ne? Budete potřebovat menší plochu, trochu zručnosti a uzený salám nebo uzené maso začnou obohacovat váš jídelníček. Ukážeme si krok po kroku, jak postavit udírnu.

Krok 1

Uděláme si plánek naší budoucí udírny.

Krok 2

Na zahradě vykopeme základy. Prakticky existují dva typy udíren. Buď je topeniště umístěné hned pod udicím prostorem (krychlová udírna), nebo k uzenému masu nebo salámu vede roura odvádějící kouř (ve tvaru L). Druhý typ je výhodnější, protože budeme mít jistotu, že udíme skutečně jen kouřem, ovšem stavba této udírny je náročnější.

Krok 3

Postavíme kostru udírny - například kovový regál, zbavený laku a rzi. Ten nemusíme kupovat, stačí požádat firmu, která právě modernizuje své vybavení. Kovových regálů se najde jistě dost.

Krok 4

Podlahu uděláme z betonu. Vyzdíme cihlami a dobře spárujeme. Dovnitř umístíme tyč, která bude uzené držet. Veškerý materiál se snažíme použít místní. Třeba kameny, které máme v okolí apod.

Krok 5

Nyní je třeba vytvořit střížku a komín. K tomu užijeme opět cihly, rouru na komín zakoupíme. Dnes užíváme lepenkovou krytinu, takzvaný kanadský šindel. Jedná se o poměrně kvalitní materiál, ovšem teplu málo odolný a hořlavý. S tímto problémem je vhodné se poradit s odborníkem, například v hobby marketu.

Krok 6

Komín opatříme stříškou, aby do něj nepršelo. Vytvoříme odkap, aby kondenzát z komína nekapal na uzené maso.

Topíme dřevem, Čím tvrdší, tím lépe - např. habr, buk, olše.

Tento postup je obecný. Čtenářům má sloužit zejména k pochopení náročnosti stavby udírny na zahradě.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-postavit-udirnu.html