jaktak.cz

Jak natočit dovolenou? | rady

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma

Jak natočit dovolenou? | rady. Vzpomínky na dovolenou jsou nádherná věc. Především pokud je máme natočeny na videokameru. Ale jak si vybírat co natáčet, abychom nenatáčeli hlouposti? Jak zachytit právě to, na co chceme vzpomínat?

Co je potřeba

videokamera

Krok 1

Především si musíme zvolit, zda budeme zachycené snímky dále upravovat ve střihovém softwaru, nebo jestli je necháme takové, jaké jsme je natočili. Díky této volbě si uvědomíme, kolik záběrů můžeme nebo jsme schopni zachytit. Pokud totiž budeme snímky upravovat, můžeme si dovolit více záběrů, ze kterých si později můžeme vybrat, které vymažeme a které zanecháme. Druhá možnost nám dává méně volnosti. Musíme se více snažit, abychom zachytili opravdu důležité a pěkné věci. Ale jak to občas bývá, více pozornosti značí slabší výsledek a někdy prostě neovlivníme, co se na záběrech může objevit.

Krok 2

Pokud si ale zvolíme možnost zanechání všech snímků, musíme se řídit radami, které nám pomohou vybírat věci a události, které budeme natáčet. Během dovolené se může stát spousta věcí od procházky s rodinou, koupání se u moře až po návštěvy památek nebo prostě snímky krajiny.

Krok 3

Pokud na dovolenou cestujeme dopravním prostředkem jako je například automobil, musím doporučit nenatáčet okolní krajinu za jízdy. Není to vhodné hned z několika důvodů: jízda auta způsobuje třesení rukou, a tudíž i nestálý záběr na požadovanou oblast natáčení; pokud natáčíme skrze sklo, je možné, že i když to není na první pohled vidět, kamera může zachytit šmouhy na skle a tím pádem tyto šmouhy kazí požitek z prohlídky krajiny.

Krok 4

Dovolená u moře nebo na historických památkách, jako jsou například hrady, bývá krásná a mnohdy romantická. Ale jestliže jsme od těchto míst vzdáleni na velkou vzdálenost, výrazně doporučuji nesnažte se je natočit pomocí funkce přiblížení (zoom), kvalita obrazu výrazně klesá s každým dalším bodem přiblížení. Na místě samém se to může zdát pěkné, ale jakmile se obraz promítne např. na televizi, místo historické památky bude na jejím místě jen ošklivé rozmazané něco.

Krok 5

Pokud chceme mít mezi záběry i nějaké části krajiny a přírody, doporučuji, pokud jsme u moře, zachytit východ nebo západ slunce. Takový záběr nad mořem vždy každého ohromí. Není od věci natočit případně procházku mezi kytkami či kolem jiných památek a míst.

O kvalitní snímky se můžete snažit jakýmkoli způsobem, ale co všechny vždy nejvíce zajímá, je to, jak jste se měli Vy. Chtějí vidět Vaše záběry s rodinou a ne snímky toto, v jakých podmínkách žijí místní obyvatelé. Pro přátele to bude vždy Vaše dovolená a podle toho bychom měli volit i záběry, které natočíme.

Ve městech moc nenatáčejte, zvláště pokud jste v cizině. Někteří místní obyvatelé nemusí mít pochopení a stává se, že jsou agresivní.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-natocit-dovolenou-rady.html