jaktak.cz

Jak zvládnout problémovou kočku

Složitost: Lehké

Kočky jsou šelmy, které jsou sice zvyklé žít ve společenstvích, ale ne ve smečkách tak jako psi. Je pro ně proto velmi těžké přizpůsobovat svoje chování autoritě a respektovat hierarchii v domácí „smečce“. I když jsou našimi mazlíčky a ozdobou naší domácnosti, někdy je soužití s nimi velmi nepříjemné díky jejich vrtochům. Je důležité vždy poznat příčinu nevhodného chování kočky a pak ji odstranit nebo se jí alespoň přizpůsobit.

Toto je opravdu problém číslo jedna. Odstranit zápach z takto znečištěných věcí je totiž skoro nemožné. Příčin takového chování může být několik. Pokud nacházíte menší „loužičky“ nebo značky na různých místech bytu, může jít o značkování teritoria. Dělají to kocouři, ale i kočky. Značkování je spojeno např. s příchodem do nového bytu nebo s pocitem ohrožení svého postavení. Pomočené místo vyčistěte, ale ne přípravky se čpavkem – ty mohou podněcovat další značkování. Vyplatí se umístit ke znečištěným místům misky se žrádlem, kočky vedle jídla obvykle nemočí. Kočku můžete potrestat, ale jen bezprostředně poté, jinak trest nepochopí a bude se dál mstít – dalším značkováním. Můžete také zkusit sprej s kočičími feromony. Dále je důležité kočce vymezit její vlastní prostor, třeba křeslo nebo gauč, kam si často sedá, aby neměla pocit ohrožení. Naopak vymezte prostor i sobě, abyste i vy měli čistě svoje „teritorium“. Nepouštějte proto kočku do všech místností v bytě. Věnujte jí dostatek času a hrajte si s ní. Pokud nacházíte větší loužičky například ve vaně nebo nedej bože v posteli, postupujte stejně jak je uvedeno výše. V tomto případě však pravděpodobně nejde o značkování, ale o žádost o pozornost od vystresovaného zvířete. Příčinou může být příliš malá toaleta (kočka by měla mít možnost po sobě vše pohodlně zahrabat), málo časté měnění podestýlky, změna druhu podestýlky, nebo i vaše nedostatečná pozornost či nemoc močového ústrojí. Proto kočku radši vezměte k veterináři.

Pokud to trvá den, není to nic dramatického. Pokud kočka nežere dva dny a déle, aniž by se mohla nažrat například někde venku, může to znamenat zdravotní problém, např. zánět dásní, nebo i nějakou horší nemoc. Někdy může mít kočka srstí zanesené trávicí ústrojí.Všímejte si chování kočky, zkuste změnit žrádlo, a když to nepomůže, neváhejte a běžte k veterináři, zvláště pokud je kočka apatická nebo výrazně přítulnější než jindy.

Pokud jde o agresivní způsob hry, musíte kočku odnaučit drápat a kousat tak, že si s ní při agresivních projevech přestanete hrát. Pokud to nepomůže, zkuste rozprašovač s vodou nebo zvýšit hlas. Pokud je kočka agresivní i jindy, může jít o reakci na nového člověka ve vašem životě. Zkuste zvíře zapojovat do společných her a projevovat mu více náklonnosti než jindy. Pokud je kočka agresivní k dětem, je to skutečně nebezpečné. Poučte svoje děti, ať kočku nedráždí a hrají si s ní, jen když má zájem a raději jen ve vaší přítomnosti. Pokud agresivní chování přetrvává, poraďte se s veterinářem.

Může jít o soupeření o vaši pozornost, nebo i o nemoc jednoho ze zvířat, které je potom ve stresu a odmítá kontakt s ostatními, což vede k bitkám. Zkuste od sebe zvířata na nějakou dobu oddělit, např. do různých místností, nebo je pouštět k sobě jen na omezenou dobu. Projevujte náklonnost všem zvířatům, krmte je odděleně a dejte jim i oddělené záchody.

Všemi těmito aktivitami si kočka krátí dlouhou chvíli. Broušení drápků o vaši starožitnou skříň jí připadá jako dobrá zábava. Než začnete utrácet za drahá škrabadla, zkuste zvířeti věnovat více času. Na ničené předměty zkuste nastříkat sprej s kočičími feromony. Kočky také nesnáší vůni levandule. Ta je může odradit od květin a vašich skříní. Rozprašovač s vodou umístěný na viditelném místě také pomůže.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zvladnout-problemovou-kocku.html