jaktak.cz

Jak správně pečovat o zdraví kočky | návod

Složitost: Mírný

Jak správně pečovat o zdraví kočky | návod. Váš kočičí mazlíček si určitě zaslouží co nejspokojenější a nejdelší život. Následující rady by vám měly pomoci mu to umožnit.

Krok 1

Strava

Péče o zdraví kočky začíná výběrem správného krmiva. Protože se kočky v přírodě živí převážně masem, první, co byste měli u krmiva zjišťovat, je obsah masa. Hodně propagované značky ze supermarketů často bývají jedním z nejhorších řešení, protože obsahují jen pár procent masa, a to je zoufale málo. Raději zajděte do pet centra, tam seženete cenově srovnatelná krmiva na příklad od domácích výrobců. Pokud kočku krmíte masem, podávejte ho vždy vařené, abyste se vyhnuli přenosu oocyst toxoplazmózy. Vařené maso neochucujte a nesolte, ničili byste zdraví vnitřních orgánů vaší kočky. Stejně tak se vyhněte uzeninám, salámům a paštikám. Pokud krmíte granulemi, přelévejte je vývarem nebo alespoň zajistěte dostatečné množství vody. Vodu dávejte kočce čerstvou před každým krmením.

Krok 2

Srst

Podmínkou zdraví srsti vaší kočky je dobrá strava. Také nezapomínejte kočce vyčesávat starou srst. To platí zvlášť u dlouhosrstých koček, kterým by se jinak stará srst hromadila v žaludku z toho, jak se olizují. Pokud kočce srst zplstnatí, zacuchaná místa ostříhejte.

Krok 3

Zuby

Zvláště u starších koček byste měli sledovat, zda nemají zarudlé dásně. Zánět dásní brání příjmu potravy a může se vyvinout v horší choroby. Lze mu předejít dodržování hygieny při stravování kočky. Můžete také koupit pamlsky podporující čištění zubů. Pokud má kočka přístup ven, čistí si zuby a trávicí ústrojí také sama tím, že okusuje trávu. Pokud má kočka dlouhodobé problémy s chrupem, je lepší ji krmit alespoň zčásti granulemi.

Krok 4

Očkování a lékařská péče

Každá kočička, i ta, která je převážně doma, by měla být jako kotě a posléze pravidelně každý rok očkována tzv. trojkombinací –tedy proti třem nejobávanějším kočičím chorobám. První z nich je panleukopenie, neboli kočičí mor, druhým je vážné onemocnění horních cest dýchacích kaliciviróza, a třetí rhinotracheitida, neboli kočičí rýma, která však může vést až k zápalu plic. V závislosti na tom, zda zvíře pobývá venku a zda často cestuje, můžete po poradě s veterinářem přidat i očkování proti dalším chorobám. V každém případě je dobré nechávat kočku pravidelně odčervit. Pokud přemisťujete kočku z venkovního prostředí do bytu, je dobré si ve veterinární laboratoři nechat zjistit, zda náhodou nemá toxoplazmózu. Pokud je kočka nemocná, měli byste vyhledat veterináře co nejrychleji. Na nemoc může ukázat výtok z čumáku, očí nebo uší, ztráta váhy, nechutenství trvající déle než den nebo třeba zvýšená teplota.

Krok 5

Pelíšek a životní prostor

Významným spouštěčem chorob a faktorem negativně působícím na zdraví kočky je stres. Je proto důležité, aby kočka měla v domácnosti „své“ místo, kde nebude rušena, kde bude v teple a bezpečí. Pozorujte, kam kočka nejčastěji chodí odpočívat, a toto místo jí uzpůsobte jako pelíšek. Ten udržujte v čistotě. Za tímto účelem se vám bude hodit koupit v drogerii „odchlupňovač“, který určitě oceníte i při údržbě svého oblečení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-pecovat-o-zdravi-kocky-navod.html