jaktak.cz

Jak vybrat objektiv pro digitální fotoaparát | rady

Složitost: Velmi složité
Cena: 5001 - 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat objektiv pro digitální fotoaparát | rady. Jaký objektiv koupit? Před takovou otázkou stojí každý začínající i pokročilý fotograf. Odpověď na otázku správného výběru objektivu je ryze individuální záležitost. Závisí totiž na tom, k čemu chcete objektiv nejčastěji využívat, a kolik za něj hodláte utratit. Ukážeme si, jak neprohloupit a jak si pořídit objektiv, který splní vaše očekávání a umožní vám realizovat snímky, s nimiž budete spokojeni.

Krok 1

Objektiv je jedna z nejdůležitějších součástí fotoaparátu. Umožňuje nám vidění fotografovaného předmětu a podle jeho parametrů se dostavuje i odpovídající výsledek. Jestliže prodejci hovoří o tom, že by si zákazníci měli předem rozmyslet, pro jaký účel chtějí fotoaparát nejčastěji využívat, u výběru vhodného objektivu to platí dvojnásob. Objektiv je mnohdy dražší než samotné tělo fotoaparátu, a proto je vysoká obezřetnost na místě.

Ujasněte si:

- jsem sportovec a budu fotit např. při horolezení?

- chci fotit zejména snímky se sportovní tematikou?

- chci fotit přírodu, zaznamenávat život zvěře?

- budu chtít fotit pouze makro snímky?

- budu fotit příležitostně krajinu, portréty apod. do rodinného alba?

Krok 2

Základní dělení objektivů

Objektivy rozdělujeme na pevně vestavěné a objektivy výměnné. Pevně vestavěné objektivy se vyznačují nižší cenou (kompaktní fotoaparáty), zatímco výměnné objektivy, jak už název napovídá, umožňují variabilní použití pro různé účely (např. makro-objektiv, teleobjektiv apod.). Můžeme tedy jeden objektiv vyměnit za jiný uchycením prostřednictvím bajonetu či závitu.

Krok 3

Ohnisková vzdálenost

Důležitým hlediskem je ohnisková vzdálenost. Rozlišujeme tak dva typy – fotoaparáty s pevným ohniskem a fotoaparáty s proměnnou ohniskovou vzdáleností (zoom). Zoom umožňuje pohodlně z jednoho místa měnit záběr a výřez dle situace při fotografování a pro účinek, kterého hodláme na snímku dosáhnout. Nejčastěji používaný rozsah je 28 - 80 mm, ideální je však zakoupit si objektiv s větší ohniskovou vzdáleností zhruba 300 mm, což uspokojí většinu fotografů. Podle ohniskové vzdálenosti si lze pořídit např. objektiv rybí oko, které deformuje perspektivu, širokoúhlý nebo teleobjektiv. Normální objektiv, který odpovídá svými parametry lidskému oku, má ohniskovou vzdálenost 50 mm.

Krok 4

Světelnost objektivu

Označuje se „f“. Světelnost je důležitá při focení v horších světelných podmínkách. Čím větší světelnost (tedy propustnost světla), tím lépe.

Krok 5

Fotoaparát dále vybereme podle typu ostření. To může být automatické, nebo ruční. Rovněž dbáme na rychlost a přesnost. V neposlední řadě pamatujeme také na výběr závitu pro filtry, které budeme na objektiv upevňovat. Nejčastěji budeme užívat UV filtr, jistě i polarizační či jiný speciální filtr.

Na trhu naleznete tzv. kity. Jedná se o balení, v němž zákazníci naleznou např. tělo fotoaparátu a dva výměnné objektivy, obvykle základní objektiv a dlouhoohniskový objektiv. Mnohdy je součástí balení řemínek přes rameno, krytky, náhradní baterie nebo i brašna. U kitů mají zákazníci jistotu kompatibilty jednotlivých částí a také cena je obvykle přívětivější, než kdyby zákazníci nakupovali díly zvlášť.

Kupujeme-li obvjektiv zvlášť od těla fotoaparátu, pamatujme na kompatibilitu. Různí výrobci totiž nabízejí různé komponenty.
Tento text je informativní, doporučuji obrátit se na prodejce a nechat si představit typy objektivů a jejich přednosti i nevýhody.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-objektiv-pro-digitalni-fotoaparat-rady.html