jaktak.cz

Jak si vybrat vysavač do domácnosti | rady

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: Méně než 5 minut

Jak si vybrat vysavač do domácnosti | rady. Vysavač je nezbytnou součástí každé domácnosti, čas od času je však potřeba jej vyměnit za nový. Bývá to z důvodu, že s ním začnou být majitelé nespokojeni anebo i proto, že se prostě porouchá. V současné době se však oprava vysavače snad ani nevyplatí, a tak se rozhodnou pro koupi nového domácího pomocníka. Víte však, jak si skutečně vybrat kvalitní vysavač?

Krok 1

V prvé řadě je důležité sledovat příkon a výkon vysavače. Příkon motoru - čím je větší příkon, tím větší je výkon při vysávání dosáhnete, ale také vám spotřebuje více elektřiny. V současné době se příkon vysavačů pohybuje okolo 1000 - 2000 W. Měl by se dát regulovat podle typu podlahy.

Krok 2

Sací výkon motoru vysavače úzce souvisí s příkonem. Obvykle znamená jeho 1/3 příkonu. Vysavače s vyšším sacím výkonem jsou samozřejmě účinnější. Je dobré, aby se dal regulovat, protože se tím šetří motor.

Krok 3

Účinnost filtrace je další velice důležitým měřítkem při výběru nového vysavače. Možností je nepřeberné množství, protože každý výrobce hledá tu svou nejlepší cestu. Každý vysavač má obvykle několik vstupních i výstupních filtrů. Dnes se ty nejlepší vysavače neobejdou bez HEPA filtru, případně vodní filtrace. Další filtry jsou například uhlíkové, antibakteriální, elektrostatické mikrofiltry a další.

Krok 4

Vysavač je také potřeba vybírat podle velikosti prachového sáčku. Velikost prachového sáčku pak ovlivňuje i velikost vysavače. Je proto dobré, abyste dříve než vůbec půjdete do prodejny, věděli, jak velkou plochu budete vysávat. Obecně totiž platí, že: do 50 metrů čtverečních vám vystačí vysavač s prachovým sáčkem mezi dvěma a dvěma a půl litry. Do 150 metrů čtverečních vysávané plochy budete potřebovat vysavač o objemu prachového sáčku : 3 - 4 litrů. Větší prostory potřebují prachové sáčky velké více než čtyři litry.

Krok 5

Pozor pokud máte doma zvíře s vysavači nastává problém. Vysát chlupy nezvládnou ani ty lepší vysavače, ve skutečnosti podle testů idnes to zvládnou cca dva - Miele a Dyson.

Krok 6

Výběr vysavačů pro alergiky patří také mezi záludné oříšky. Většina z nich totiž nevyhovuje! Alergik by při výběru vysavače měl dbát, aby vysavač měl vodní anebo HEPA filtr.

Krok 7

Kromě těchto kritérií by mělo být přihlíženo na jeho hlučnost, příslušenství a skladnost. Vše podle individuálních potřeb spotřebitele. Do obchodu byste měli jít se znalostí, jaký máte problém, jestli kobercová krytina převažuje nad pevnou, a o jakou vysávanou plochu vlastně půjde.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vybrat-vysavac-do-domacnosti-rady.html