jaktak.cz

Jak uvařit vejce v mikrovlnce | rady

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: Méně než 5 minut

Jak uvařit vejce v mikrovlnce | rady. O vejcích v mikrovlnce se často vyprávějí opravdu děsuplné příběhy, které obvykle končí dokonale zlikvidovanou mikrovlnkou a nově vymalovanou kuchyní. Naštěstí to ve skutečnosti není tak horké a s trochou cviku to zvládnete za pár minut.

Co je potřeba

mikrovlnka
vejce

Krok 1

Proč vajíčko exploduje

Na úvod trocha výbušné teorie: proč vlastně vajíčko exploduje? Je to prosté. Obsah vajíčka je tekutý a kapalina se při vysoké teplotě mění v páru. Ta se rozpíná a rozpíná, až nakonec nebohé vajíčko rozerve zevnitř.

Krok 2

Vaření ve skořápce

Navzdory výše uvedenému lze vajíčko ve skořápce v mikrovlnce opravdu uvařit. Základem úspěchu je nízký výkon – cca 300 wattů a miska s vodou. Do té položte vajíčko tak, aby bylo zcela potopené. Vařte čtyři minuty natvrdo – třeba vyzkoušet, každá mikrovlnka vaří trochu jinak. Některé bude stačit 3,5 minuty, jiná se snadno dostane až k pěti. Vajíčka nevyndávejte hned, ale nechte je v mikrovlnce ještě 2 minuty dojít.

Krok 3

Vaření v kalíšku

Vejce naměkko se lépe dělá bez skořápky. Vymažte hrneček vhodný do mikrovlnné trouby máslem, rozklepněte do něj vajíčko a párátkem propíchněte žloutek. Šálek přikryjte (pro jistotu) a vařte na poloviční výkon asi minutu. Další minutu nechte vajíčko „dojít“ a pak teprve konzumujte. Jestliže chcete vajíčko natvrdo, vařte dvě minuty a opět nechte minutu stát.

Krok 4

Speciální nádobky

Jestliže se na vaření vajíček v mikrovlnce svépomocí moc necítíte, pořiďte si speciální nádobí vhodné do mikrovlnky. Na trhu ho existuje celá řada. Vaření ve skořápce i bez bude rázem hračkou. Jen dejte pozor a kupujte to kvalitní, jinak se může stát, že tu kuchyň budete muset přece jenom vymalovat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-vejce-v-mikrovlnce-rady.html