jaktak.cz

Jak správně psát závorky | rady

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma

Jak správně psát závorky | rady. V českých textech nejčastěji používáme kulaté závorky. Lidé však mnohdy chybují v tom, jak správně v závorkách umístit další uzávorkovaný výraz a hlavně v psaní interpunkčních znamének. Popišme si, jak se takovým chybám vyvarovat a češtinu užívat správně.

Krok 1

V češtině jsou nejběžnější kulaté závorky (), dále se používají závorky hranaté [] – ty se v jazykových příručkách speciálně používají pro znázornění výslovnosti – a složené {}. Výjimečně lze užít i závorek ostrých <> či tvořených lomítky //.

Krok 2

Při vkládání textu do závorek pamatujme na to, že za první a ani před poslední uzavírací závorkou nepíšeme mezery. Špatně tedy je: Říkala ( a nebylo to poprvé ), že jej za muže nechce. Správně: Říkala (a nebylo to poprvé), že jej za muže nechce.

Krok 3

Chceme-li do závorek vložit další závorky, obvykle přistoupíme k jinému typu, do kulatých závorek vybereme například lomítka. Může to vypadat následovně: Slavia stále nemá zvoleného kapitána (Karel Piták /bývalý kapitán/ odešel do Salcburku).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-psat-zavorky-rady.html