jaktak.cz

Jak ošetřit pokožku po poštípání hmyzem

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma

Spolu s létem a dovolenou nám hrozí mnohem větší riziko pokousání anebo poštípání hmyzem. Nejčastěji za nepříjemným zážitkem stojí komáři, vosy, včely, ovádi, čmeláci, muchničky, sršni, ale také třeba i blechy. Nejdůležitějším krokem ošetření pokožky je prevence, kdy si do bytu pořídíme sítě proti hmyzu, do zástrček použijeme repelenty, očkujeme se a do přírody vyrážíme vhodně oblečeni a ošetřeni spreji a krémy s repelentním účinkem. Štípance jsou kolikrát nepříjemné, bolestivé, svědivé a jsou častou lokalitou infekčních zánětů. Co bychom měli vědět a jak ošetřit pokožku po takovém poštípání?

Co je potřeba

  • pokud jste alergici, tak své léky
  • dále fenistil gel
  • antihistaminika
  • doplňky stravy
  • bylinky
  • esenciální oleje

Krok 1

Poštípání komárem je často nepříjemné a kolikrát může být doprovázeno lokálním otokem a značným svěděním. Čím dříve poštípání ošetříte, tím lépe. Místo je vhodné omýt, vydezinfikovat anebo alespoň otřít zvlhčeným ubrouskem, aby nedošlo k průniku infekce. Následně místo ošetřete Fenistilem gel, který chladí, působí proti otokům a má i antihistamminika. Kromě Fenistilu je velice dobré štípanec potírat kvalitním stoprocentním levandulovým olejem (pokud nejste alergičtí) anebo i tea tree oilem. Potírejte podle potřeby až do vymizení potíží. Stačí pouhá kapka. Tea tree oil je zároveň i skvělým přírodním antiperspirantem. Pozor jen na přílišné užívání, abyste si pokožku nepodráždili. Štípance můžete také ošetřit i stoprocentním extraktem z grepových jadérek, který je běžně dostupný jak v lékárně, tak i ve zdravé výživě. Mimo jiné také působí jako anti repelent.

Krok 2

Včelí, vosí, sršní bodnutí Pokud vás již něco píchne anebo kousne, je v prvé řadě důležité nepanikařit. Dále je zapotřebí jednat hlavně rychle. Co se týče včelího žihadla je nejdůležitější žihadlo z rány co nejrychleji dostat a je celkem jedno jakým způsobem. Nebezpečí je pokud jste byly píchnuti do krční oblasti, srdeční a hlavy. Pokud ano, neváhejte a okamžitě vyhledejte zdravotní pomoc, může jít o minuty! Jtse-li alergici, nikdy byste svůj domov neměli opouštět bez léků, které máte pro tyto případy. A jinak? Po dezinfekci a vytažení žihadla místo ošetřte co nejrychleji Fenistilem s nímž můžete místo ošetřit celkem dvakrát až čtyřikrát denně. Mezitím si dále si můžete pomoci stejnými prostředky, jaké jsme zmínili výše u poštípání komáry. Pozitivní účinek má i tinktura z dubové kůry. Levandulový olej smíte nanášet co čtvrt hodinu, stejně jako tinkturu z dubové kůry.

Krok 3

Podpůrným prostředkem pro celý organismus jsou potravinové doplňky, a to hlavně vitamín C, dále potom wobenzym, či jinak také známý bromelin (enzym z ananasu), kvercetin (antioxidant).

Krok 4

Důležité je, abyste si místo nerozškrábali, a to z důvodu nebezpečí infekce Přesto se stane, že i přes veškerá opatření a ošetření dojde k tomu, že místo zatvrdne, zapálí se a vznikne velké bolestivé ložisko. To proto, že hmyz byl infikovaný a při kousnutí nebo bodnutí infikoval i vás. Nejčastější přenesenou infekcí bývá streptokoková infekce. V případě vytvoření takového ložiska neprodleně navštivte lékaře, protože toto již není na domácí ošetření. Zvýšenou péči dbejte i na pokousání komáry a klíšťaty, protože právě tento hmyz stojí v posledních letech za čím dál větším strašákem boreliózou. Projevy se mohou vyskytnout i po správném ošetření štípnutí a to až po nějaké době.

Krok 5

V lékárně můžete nalézt i celou řadu dalších přípravků, které mají snížit bolest, otok i svědění. Jedná se například o léky s výtažkem pepřovníku. Preventivně si můžete po poradě s homeopatem anebo lékárníkem pořídit i homeopatika, která mírní následky, či alergickou reakci po štípnutí. Zmíníme se například o homeopatické masti Halicar anebo Belladonně, Cantharis, Staphysagria, Ledum Palustre a tak dále. Před zakoupením se poraďte s odborníky, jelikož je potřebné mít určitou sílu homeopatik a také každé je určeno na poštípání jiným hmyzem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-osetrit-pokozku-po-postipani-hmyzem.html