jaktak.cz

Jak uschovat peníze na dovolené | rady

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: Méně než 5 minut

Jak uschovat peníze na dovolené | rady. Jak snížit riziko ztráty hotovosti a jiných cenností, případně co nejvíce ztížit práci kapsářům? Když se budete držet následujících rad a doporučení, je velmi malá šance, že o své věci přijdete.

Co je potřeba

hotovost
cennosti

Krok 1

Nenoste pohromadě větší množství peněz. Pokud budete mít hotovost a jiné cennosti uschovány na více místech (například ve více uzavíratelných vnitřních kapsách tašky, bundy apod.), v případě ztráty či krádeže tak najednou nepřijdete o všechny peníze, které u sebe v tu chvíli budete mít. Větší finanční obnosy neukládejte přímo do peněženky, kapsáři se totiž soustředí především na ně. Zloději si na své nepřijdou, když peníze uschováte do bezpečných vnitřních kapes nejlépe na zip.

Krok 2

Zvažte, kolik hotovosti u sebe v konkrétní dobu opravdu potřebujete. Pouze se vystavujete riziku, pokud s sebou nosíte zbytečně mnoho peněz. Dnes se navíc dá téměř všude platit jiným, bezpečnějším způsobem - platební kartou. Velkou výhodou platebních karet je také to, že pokud kartu ztratíte nebo je vám odcizena, můžete ji u vaší banky rychle a snadno zablokovat. V případě výběru hotovosti z bankomatu dbejte na to, aby nikdo neviděl zadávanou kombinaci čísel pin kódu. Tento kód si snažte pamatovat, pokud pro jistotu máte kombinaci čísel poznačenou, nikdy lístek s kódem nenoste poblíž karty nebo nemějte jinak nápadně uložený. Rovněž na veřejnosti nikdy zbytečně neukazujte, kolika penězi momentálně disponujete.

Krok 3

Velkým lákadlem pro nenechavce jsou také cenné věci a peníze uložené v průhledných kapsách batohů a kabel. Svou tašku mějte vždy zapnutou. Jestli nosíte batoh, v hromadných dopravních prostředcích nebo na místech, kde se vyskytuje mnoho lidí, jej ze zad vždy raději sundejte. Jistotu budete mít, když na tašce či batohu budete mít ruku nebo je budete držet u těla. Peněženku a cenné věci schovávejte raději na spodek vaší tašky, batohu nebo do vnitřních zapínatelných kapes. Při obcházení trhů a nakupování mějte batoh či tašku vždy u sebe a dbejte na to, aby byla zapnutá. Nikoho nepřekvapí, že místa, kde se prohánějí davy lidí, jsou rájem kapsářů.

Krok 4

Není příliš bezpečné mít peníze volně pohozené v kapsách, které často používáte a které nejsou zajištěné zipem nebo jiným bezpečným způsobem. Nenechávejte cennosti v odložených věcech. Pokud budete dovolenou trávit u moře a budete si s sebou na pláž brát cenné věci (klíče, doklady, mobilní telefony, fotoaparáty apod.), vždy dbejte na to, aby vám na věci někdo spolehlivý dohlédl.

Krok 5

Pokud se chystáte na dovolenou a budete noci mimo domov trávit v hotelu, informujte se, zda hotelová nabídka neumožňuje využívání hotelového trezoru. Hotovost a jiné cennosti totiž můžete v době vaší nepřítomnosti bezpečně uložit právě tam. Tuto službu stále ještě bohužel standardně nenabízejí všechny hotely. O možnosti využití trezoru se tedy vždy raději ujistěte. Může se také stát, že za užívání trezoru si bude hotel účtovat poplatek.

Není nad opatrnost. Vždy buďte obezřetní, dávejte na své věci pozor a cennosti zbytečně neprezentujte na veřejnosti.

Když zjistíte, že jste byli okradeni, co nejdříve kontaktujte policii na čísle 158 nebo mezinárodní linku 112.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uschovat-penize-na-dovolene-rady.html