jaktak.cz

Jak poznat a koupit kvalitní olivový olej

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: Méně než 5 minut

Olivový olej obsahuje mnoho nejrůznějších látek prospěšných našemu zdraví. Určitě vás nepřekvapí, že čím je olej kvalitnější, tím více žádoucích látek obsahuje. A zapomínat nesmíme ani na jeho skvělou chuť. Článek vám pomůže orientovat se v mnohdy nepřehledné nabídce olivových olejů v našich obchodech.

Co je potřeba

olivový olej

Krok 1

Obal První věc, která vás na prohlíženém výrobku zaujme, je samozřejmě obal. Je dobré vědět, že olivový olej je citlivý na světlo a je tedy nutné skladovat ho v tmavě zbarvených nádobách. Extra panenský a panenský olivový olej je k sehnání téměř výhradně ve skleněných lahvích.

Krok 2

Druh Extra panenský (extra virgine). Nejkvalitnější produkt. Lisovaný za studena, bez chemických úprav. Panenský (virgine). Méně kvalitní varianta, získává se z plodů mechanickým vytlačením a lisováním. Opět bez chemických úprav. Rafinovaný (rafined). Získává se z plodů za pomoci kombinace tepla a mechanického tlaku. Poté se upravuje chemicky. Olivový (olive oli nebo olio di oliva). Obvykle směs panenského a rafinovaného oleje. Na lahvích bývá nápis "Made from refined olive oils". Olej z pokrutin (pomace nebo sansa d´oliva). Vyrábí se z posledního lisovaní olivových slupek a pecek. Primárně určený pro technické účely.

Krok 3

Etiketa Na etiketě byste měli kromě druhu najít také kyselost oleje. Týká se to především kvalitních panenských olejů, kde je stupeň kyselosti ukazatelem kvality. Velmi dobré oleje mají aciditu okolo 1% a ty nejlepší dokonce okolo 0.3%! Trvanlivost olivového oleje by neměla překročit 18 měsíců. Delší doba je podezřelá a obvykle svědčí o chemické úpravě. Extrémně kvalitní olivové oleje mají trvanlivost pouze jeden rok.

Krok 4

Vzhled oleje Tady vás trochu zklamu, protože kvalita tekutých oliv se nepozná ani podle jejich hustoty, ani podle barvy. Spotřebitelé se někdy zbytečně děsí zákalu nebo usazeniny v lahvi, která ale nemá na kvalitu oleje žádný vliv. Jde pouze o důsledek skladování oleje při nízkých teplotách (pod 10°C) a při pokojové teplotě se brzy ztrácí. Na tomto místě musím také zmínit označení „light olive oil.“ Nejde o olej s nízkým obsahem tuku, jak se může na první pohled zdát, ale o produkt s velmi světlým zabarvením.

Krok 5

Cena Posledním ukazatelem je rozhodně cena. Panenské oleje jsou nejdražší,  rafinované levnější.

Po nákupu olej uskladněte na tmavém místě. Ještě lépe uděláte, když láhev s olejem zabalíte např. do alobalu, abyste zabránili přístupu světla.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-koupit-kvalitni-olivovy-olej.html