jaktak.cz

Jak se rozhodnout mezi vložkami a tampóny | rady

Složitost: Lehké

Jak se rozhodnout mezi vložkami a tampóny | rady. Tyto dámské hygienické potřeby slouží k ochraně při menstruaci. Vložky vs. tampóny, to je neustálý souboj. Co je ale lepší? Jednoznačně se to nedá říci, jelikož závisí na každé ženě, co jí více vyhovuje. Společně se podíváme na klady i zápory obou stran a uvidíme, jak to dopadne.

Krok 1

Vložky

Vyrábí se v mnoha různých velikostech, tloušťkách a tvarech. Jejich prvotním úkolem je zachycovat menstruační krev, ale určité typy slouží i při inkontinenci. Zvláštním druhem jsou intimní vložky (tzv. intimky), jež jsou extrémně tenké a chrání kalhotky před nepříjemnými výtoky. Mohou se také používat na začátku a konci menstruace, kdy je krvácení slabé. Slouží ke každodennímu nošení. Hlavní výhodou vložek je jejich snadné použití. Stačí nalepit a můžete vyrazit. Vyměňovat se musí dle potřeby (záleží na síle krvácení). Podle intenzity menstruace si můžete vybrat i příslušnou vložku. Stupeň absorpce je většinou vyznačen na obalu. Čím vyšší je, tím více tekutiny může vložka pohltit. Můžete je používat i přes noc a klidně spát, jelikož právě vložky určené na noc mají vysoký stupeň absorpce a jsou delší. Výborné jsou vložky s křidélky, jelikož dobře drží na kalhotkách a nedojde tak k ušpinění jejich okrajů.

Krok 2

Tampóny

Slouží pouze k zachycení menstruační krve. Rozlišují se podle absorpčních stupňů podobně jako vložky. Mnoho žen odrazuje jejich aplikace, protože není tak jednoduchá. Tampón se musí zavést do pochvy. Hlavně pro mladé dívky, které začínají menstruovat, to může být velmi nepříjemné. Tento problém dnes někteří výrobci řeší tak, že prodávají tampóny s aplikátory. Jsou výbornými pomocníky při zavádění a zjednodušují aplikaci tampónu. Správně umístěný tampón by žena měla cítit jen minimálně a v žádném případě jí nesmí vyvolávat bolest. Z pochvy poté visí jen provázek, pomocí něhož se tampón vytahuje. Výhodou tampónů je, že umožňují ženě koupání během jejích dnů. To vložky bohužel neumí. Tampóny se musí pravidelně měnit! Doba se odvíjí od intenzity krvácení, ale nesmí v pochvě zůstat déle jak 8 hodin (není tedy vhodné jeho zavádění na noc). Nejlepší doba pro výměnu je mezi 4 – 8 hodinami, pokud je menstruace silná tak mezi 3 – 6 hodinami. Jednou za den by se měla použít vložka – ideálně právě v noci, kdy se chcete klidně vyspat.

Krok 3

Syndrom toxického šoku

TSS Je velice vážná nemoc, může v ojedinělých případech způsobit i smrt. Onemocnět mohou obě pohlaví, avšak trpí jí zejména ženy, jež právě menstruují. Vinu může mít použití tampónu, pokud ho tedy používáte a objeví se u vás nějaké příznaky, tak jej okamžitě vyjměte a navštivte lékaře. Příznaky: zvracení, průjem, horečka, bolest svalů, vyrážka či dokonce omdlévání. Jestliže budete dodržovat pravidla správného používání tampónů, tak se ničeho nemusíte bát.

Jestliže máte podezření, že trpíte syndromem toxického šoku, tak okamžitě vyjměte tampón a navštivte lékaře.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-rozhodnout-mezi-vlozkami-tampony-rady.html