jaktak.cz

Jak dodržovat o Vánocích zvyky a obyčeje - část 2.

Složitost: Velmi lehké

Vánoční tradice a obyčeje se ve velké míře točí kolem předpovědí budoucnosti. A té se většinou dožadují vdavekchtivá děvčata. V tomto článku si převážně připomeneme takové vánoční tradice, které vdavekchtivým mohou pomoci zjistit, z které strany a zda vůbec přijdou na řadu vdavky už v tom příštím roce. Nebo zda se vydají hledat samy své budoucí štěstí mimo domov.

Co je potřeba

  • vánočky
  • střevíc
  • pes
  • ořechové skořápky
  • cibule
  • med
  • jablka
  • ořechy
  • perníčky

Krok 1

Mazání tváří medem Již téměř zapomenutý zvyk je ten slovanský, při kterém si na Štědrý den namažete tváře medem, a tím si předem zajistíte, že vás všichni po celý příští rok budou mít rádi. Jablka jsou symbolem zdraví, síly a dlouhověkosti, ořechy moudrosti a perníčky radosti a mládí. Neměli bychom tedy i na ně o Vánocích zapomínat.

Krok 2

Devět patek vánočky Pro vdavekchtivé dívky existuje zaručený způsob, jak se dostat pod čepec: je velmi jednoduchý – stačí se zmocnit devíti patek od vánoček a schovat si je. Tady je jediný problém: kde sehnat tolik vánoček!?

Krok 3

Házení pantoflem Klasickou pověrou je také házení pantoflem. Svobodné a nezadané dívky a ženy se postaví zády ke dveřím, do pravé ruky vezmou pantofel anebo jinou vhodnou obuv a hodí ji za sebe. Míří-li střevíc špičkou ke dveřím, bude následovat svatba a pravděpodobný odchod z domu. Špička střevíce otočená opačně znamená ještě nejméně rok zůstat volná.

Krok 4

Vyhnání psa z domu Nezadaná dívka může také zkusit vyhnat psa z domu a dívat se, kterým směrem poběží. Týmž směrem se totiž nachází její budoucí ženich!

Krok 5

Loupání jablek Pokud dívka touží zvědět jméno toho, kdo je jí souzen, potřebuje k tomu jablko a nůž. Jablko musí oloupat tak, aby získala jednu dlouhou spirálu. Tou pak 3x zatočí nad hlavou a odhodí ji. Na zemi spirála vytvoří tvar, ze kterého lze s trochou fantazie vyčíst písmeno, jímž začíná jméno toho pravého.

Krok 6

Pouštění skořápek po vodě Řadu variant má zvyk pouštění skořápek po vodě. Nejrozšířenější je pouštění skořápek ve dvojici, kdy si chlapec a dívka rozpůlí ořech, dají do skořápky po svíčce a pustí je na vodu. Když se skořápky přiblíží, láska vydrží. Když odplují, stejný osud potká i lásku.

Krok 7

Nezametejte O Štědrém dnu nezametejte, nemelte obilí, nevylévejte vodu na dvůr, nevynášejte popel a neobchodujte, nekýchejte, nic si nepůjčujte - to všechno může přivolat neštěstí. Nohy stolu o Štědrém dni sepněte řetězem, vydrží vám rodinná soudržnost.

Krok 8

Dvanáct jadérek A ještě jedno jablečné kouzlo: dvanáct jadérek dáme do misky s vodou. Kolik jich vyplave na hladinu, tolik bude v příštím roce suchých měsíců. To je důležité zjištění především pro zahrádkáře a chalupáře. A ti zvlášť zvědaví mohou vyzkoušet metodu naloupaných cibulových sukének. Z cibule naloupeme 12 sukének. Položíme je do řady vedle sebe a do každé nasypeme trochu soli. Každá sukénka představuje jeden měsíc v roce. Na kterém se sůl do rána rozpustí, v tom bude pršet, ve kterém jen zvlhne, ten bude srážkově průměrný, ve kterém většina zůstane, v tom lze čekat sucho.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-dodrzovat-o-vanocich-zvyky-obyceje-cast-2.html