jaktak.cz

Jak pečovat o rovnátka | rady

Složitost: Složité
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pečovat o rovnátka | rady. Krásný úsměv dokáže divy, bohužel ne každému bylo dáno do vínku, aby měl zuby jako ze žurnálu. Kazivost můžeme ovlivnit sami, avšak jestli zuby vyrostou rovně, či křivě to už nejspíše neovlivníme. Můžeme to ale s pomocí fixních a snímatelných rovnátek spravit. Díky Ewě Farné konečně padly veškeré zábrany vůči rovnátkům a staly se módním trendem. Mít zadrátovanou pusu je v současné době proto moderní a in. Pokud se rozhodnete pro rovnátka, měli byste si uvědomit, že nasazením rovnátek vše nekončí. Pokud o své zuby nebudete správně pečovat, pěkných zubů se stejně nedočkáte. Víte však, jak o takové rovnátka či chrup s rovnátky pečovat? Nevíte? To nevadí, ráda vám poradím.

Krok 1

Snímací rovnátka

Snímací rovnátka se užívají pouze ke korekci drobnějších vad. Dávají se tedy v době před kompletní výměnou zubů, tedy do 10 let, a pak také na dopilování nerovností po sejmutí fixních rovnátek. Péče o tato rovnátka se podobá péči o zubní protézu. Mohou se nosit ve dne i v noci, ale mohou se snímat. Omývají se vodou a speciálním roztokem a na noc se ukládají do speciální k tomu určené krabičky. Krabička chrání rovnátka před zničením a znečištěním. Povrch rovnátek se čistí každý den měkkým zubním kartáčkem a 1x týdně se ukládá do roztoku s čistící tabletou. Po vyčištění je zapotřebí rovnátka opláchnout. Čistěte rovnátka, dřív než na nich zaschnou nečistoty, protože pak mohou být zodpovědné za kameny na zubech. Rovnátka se před jídlem z úst vyndávají a nasazují se až po vyčištění zubů.

Krok 2

Fixní rovnátka

Péče o zuby s fixními rovnátky musí být mnohonásobně vyšší, než kdybyste rovnátka neměli. Je zde totiž hodně kontaktních ploch, které přímo vybízí ke vzniku kazů a zubních kamenů. K péči o fixní rovnátka není zapotřebí mít jen obyčejný kartáček, ale speciální zubní péči pro chrup s fixními rovnátky. Zubní povlak je přirozenou součástí každých úst, která se vytváří v průběhu dne a ulpívá na povrchu zubů. Právě v tomto povlaku se tvoří baktérie, které způsobují kazy. Tento povlak se s oblibou utváří právě okolo zámečků, a proto musíte právě u nich dbát ještě o větší hygienu, než obvykle. Pokud to tak neučiníte, tak kromě kazů budou zuby po sejmutí mít žlutohnědé skvrny. Zuby se čistí po každém jídle a opravdu důkladně pak ještě ráno a večer (po snídani a před spaním). Na takovéto čištění potřebujete speciální kartáček (jaký vám řekne ortodontista) na rovnátka, zubní pastu, solo kartáček, mezizubní kartáčky a superfloss.

Krok 3

Čištění mezizubních prostorů je velice důležité. Na dočištění se užívá mezizubní kartáček. Pokud by nebyla péče dostatečná, kromě kazů by vám z úst zapáchalo a krvácelo z dásní. V průběhu dne se čistí zuby po každém jídle namočeným kartáčkem do vody. Kartáček noste neustále sebou, protože nikdy nevíte, kdy dostanete na něco chuť. Toto čištění je i důležité z estetického hlediska, jelikož by nebylo pro vás ani příjemné, kdyby vám kousek jídla někde uvízl za rovnátky. Pokud vás drátky rovnátek škrábou, ošetřete je speciálním voskem. Nejezte příliš tvrdé, sladké a křupavé potraviny.

Krok 4


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-rovnatka-rady.html