jaktak.cz

Jak pěstovat rozmarýn

Složitost: Velmi lehké

Pěstování rozmarýnu je možné na slunném stanovišti v lehké, písčité a dobře propustné půdě. Pěstování rozmarýnu je ideální v nádobách a truhlících na balkóně, na terase nebo za oknem. Jedinečné uplatnění má v kuchyni, rozmarýn je užíván jako koření, je součástí provensálského koření. Ideální je při přípravě skopové a jehněčí pečeně, telecího masa, drůbeže, vařených ryb a rajské omáčky. Rozmarýn je léčivá bylinka, která má dezinfekční a antiseptické účinky, posiluje paměť, upravuje trávení a podporuje činnost jater. Čtěte, jak rozmarýn pěstovat doma a na zahradě.

Krok 1

Pěstování rozmarýnu a semena rozmarýnu

V 1 gramu je 800 ks semen. Semena rozmarýnu vyséváme v březnu a pěstujeme při teplotě 20 °C. Mladé rostliny rozmarýnu vysazujeme po otužení v červnu. Rozmarýn je stálozelený keř, kterému se dobře daří v humózní vápenité půdě. Nesnáší přemokření, které je častou příčinou úhynu rostlinky. Rozmarýn má rád slunné stanoviště. Prospívá i celoročně v bytě, pokud rozmarýnu zajistíme vyšší vzdušnou vlhkost, například rosením. Sázíme do sponu 30 x 30 - 40 cm.

Krok 2

Pěstování rozmarýnu

Rozmarýn je robustní bylinka, která se pěstuje snadno. Rozmarýn můžeme pěstovat na zahradě, pěstitelé ji však raději vysazují do truhlíků či různých přenositelných nádob. Pěstování rozmarýnu v květináči je snad nejoblíbenější. Bylinka totiž nesnáší zimy, na zimu ji proto můžeme přechovat na světlém a teplejším místě. Rozmarýn necháme přezimovat v prostorách s teplotou 5 až 10 °C. Sklizeň natě probíhá v červenci až září.

Krok 3

Využití rozmarýnu

Rozmarýn má protizánětlivý a dezinfekční účinky. Z rozmarýnu lze připravit čaj proti nespavosti, podporuje klidný spánek. Používá se do mastí pro prokrvení. Rozmarýnová mast léčí revmatismus, záněty nervů a křeče. Z rozmarýnu se připravují také lihové extrakty nebo rozmarýnové víno. Nálev z rozmarýnu poslouží i jako kondicionér pro tmavé vlasy, kterým zvýrazňuje barvu a lesk, zlepšuje paměť a činnost jater. V kuchyni má své nezastupitelné místo jako ochucovadlo pro masa – pečeně, drůběž, skopové. Přidává se do jemných octů i bylinkových olejů.

Rozmarýn potřebuje lehčí a dobře propustné půdy. Do substrátu můžeme přidat písek nebo perlit. Nezbytná je dobrá drenáž z keramzitu, výbornou novou možností je lávová drť.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-rozmaryn.html