jaktak.cz

Jak cvičit paměť | rady

Složitost: Složité
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak cvičit paměť | rady. Paměť je složitý proces funkce mozku. Vlivem této mozkové schopnosti a jeho funkce mohou být naše postřehy, prožitky, poznatky i vědomosti spolehlivě uchovávány, aniž bychom si uvědomovali, o jaký složitý proces se jedná. Paměť používáme naprosto bezděčně a je na každém z nás, jak o svoji paměť bude pečovat, aby nám dobře sloužila i ve vyšším věku. Kvalita paměti není věkově omezena.

Krok 1

Odbourejte pasivitu a nedostatek podnětů

Stárnutím se může paměť měnit, ale rozhodně nemusí slábnout. Je potřeba mozkové buňky stále používat, podporovat jejich aktivitu a zkvalitňovat souhru buněk. Intenzivní a pravidelná aktivita mozkových závitů povzbuzuje tvorbu a zpevňování nových propojení, čímž prospívá k udržení aktivity paměti do vysokého věku. Přiznejme si, že fyzické kondici se věnujeme více, než abyhom věnovali pozornost cvičení paměti.

Krok 2

Způsob si zvolte sami

Jakým způsobem chceme mozek aktivovat, záleží na každém z nás. Někdo luští křížovku nebo sudoku, jiní se věnují nějaké literární činnosti nebo píšou básně. Je to úplně jedno, všechny tyto činnosti nutí k přemýšlení, cvičení paměti a koncentraci.

Krok 3

Komunikujte s lidmi

Ve výhodě je ten, kdo pracuje s lidmi. Vzájemná a permanentní komunikace mezi lidmi je nejpřirozenějším prvkem k procvičování paměti. Povolání novinářů, politiků, sociálních pracovníků, prodavačů a podobných přispívá k mentálnímu ozdravení. Zhoršením paměti trpí po sedmdesátce tři čtvrtiny lidí. S věkem se zhoršuje schopnost pamatovat si čísla, je narušena schopnost soustředění nebo se zpomaluje myšlení.

Krok 4

Luštěte křížovky, sudoku, osmisměrky

Již od věku 30 let vědomě trénujte paměť. Není to časově až tak náročné. Stačí deset až patnáct minut denně. V současné době je aktuální mozkový jogging. Jedná se o model mentálního tréninku, který zvyšuje kapacitu paměti, rozvíjí poznávací schopnosti. Podstatou je zážitková forma, které na základě prožitku umožní pamatovat si líp a taky víc.

Krok 5

Udržujte mozek v kondici

Tady je myšleno cvičení fyzické. Aby bylo cvičení efektivní, mělo by být realizováno několikrát za týden. Nemusíte být v tělocvičně nebo v posilovně, stačí třeba rychlá chůze, která skvěle funguje. Při cíleném pohybu, chůzi je podmíněno hlubší dýchání a zároveň okysličování mozku. Na dobrou paměť působí i zdravý životní styl, dostatek spánku, pravidelný pohyb a zdravá středomořská kuchyně včetně červeného vína. Tak si ho v rozumném množství dopřávejte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-cvicit-pamet-rady.html