jaktak.cz

Jak vybrat bylinky na vysoký tlak

Složitost: Lehké

Vysoký krevní tlak by neměl zůstat bez lékařské kontroly. Někdy se ovšem stává, že při sebelepší osobní kázni (při správném užívání léků a pravidelných kontrolách u lékaře) se zdravotní stav příliš nelepší. Pacienti proto chtějí podpořit snižování vysokého krevního tlaku bylinnými kúrami. Někteří lékaři jsou k účinkům bylin skeptičtí, jiní jim fandí. Jisté je jen jedno: bylinky někdy pomohou, nikdy neuškodí. Jak vybrat bylinky na vysoký tlak?

Krok 1

Jestliže se rozhodneme pomoci předepsaným lékům na snížení krevního tlaku, měli bychom svůj záměr konzultovat s ošetřujícím internistou (nebo praktickým lékařem). Buď si od něho necháme byliny přímo doporučit, a nebo mu předložíme k posouzení své „tipy". Další cesta může vést přes lékárnu, kde poradí fundovaný farmaceut.

Krok 2

Bylinky můžeme sami nasbírat nebo si je budeme kupovat v lékárně. Kupovat je z neověvěřených zdrojů (od „babek kořenářek“) je trochu riskantní, jestliže prodávajícího osobně neznáme (a on nás). Pro samosběr je nutná určitá dávka botanických znalostí – kromě bezpečného rozeznání byliny je také třeba znát, která část rostliny se sbírá a kdy je k tomu nejvhodnější doba. Je vcelku bezpečné věřit internetovým herbářům, kde bývá popisován způsob zpracování a užívání léčivky.

Krok 3

Hloh obecný, trnitý keř, který kvete v květnu (a nepříjemně páchne), je doporučován jako podpůrný prostředek při chorobách srdce, cév a při vysokém krevním tlaku. Nemá toxické ani vedlejší účinky, ale o úmyslu užívat jej je třeba pohovořit s ošetřujícím lékařem. Účinnou drogou je květ a list hlohu. Odborné prameny shodně uvádějí, že hlohová kúra musí být dlouhodobá.

Krok 4

Meduňka lékařská má rovněž připisovány pozitivní účinky při snižování vysokého krevního tlaku. Meduňka má i jiné schopnosti: uklidňuje, upravuje krevní oběh, tlumí bolesti. Je naprosto neškodná, předávkování nehrozí a nemá žádné vedlejší účinky. Meduňkový čaj lze popíjet (sipping) celý den, a nebo si jej připravovat třikrát denně.

Krok 5

Zběhovec plazivý. Jarní bylina, která kobercově lemuje cesty a pokrývá stráně zejména v podhorských oblastech. Sbírá se a suší nať s květem. Čaj ze zběhovce je hořký, ale lidová moudrost praví, že co je hořké, to účinkuje. Zběhovcový nálev skutečně krátkodobě uleví potížím spojeným s vysokým krevním tlakem, zejména tlaku v hlavě (osobní zkušenost, pozn. autorky). Nevýhodou je, že bylina kvete skutečně jen na jaře, proto je třeba nasbírat jí dostatek do zásoby.

Krok 6

Nemocným s vysokým krevním tlakem je dále doporučováno jíst hodně zeleniny, a to zejména rajčata a okurky (odvodňují), do denního jídelníčku zařadit řapíkatý celer, kořenit zelenými bylinkami (kerblík, estragon, medvědí česnek). A samozřejmě málo solit, vystříhat se cigaret, alkoholu a velkého množství silné zrnkové kávy.

  1. Užití jednotlivých bylin doporučujeme konzultovat s Vašim ošetřujícím lékařem.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-bylinky-na-vysoky-tlak.html