jaktak.cz

Jak poznat kvalitní a nekvalitní matrace

Složitost: Složité
Cena: 5001 - 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Za svého života prospíme téměř jeho třetinu. I když spíme, náš mozek usilovně pracuje. V průběhu spánku dochází k celé řadě důležitých procesů, díky nimž pak můžeme na druhý den fungovat na 100 %. Spánek potřebujeme k tomu, aby naše tělo zregenerovalo a získalo zpět svou sílu. Jestliže má vše proběhnout tak, jak má, je zapotřebí spát kvalitně. Kvalitu spánku ovlivňuje sice více faktorů, základem kvalitního spánku je však kvalitní matrace. Současný český trh má širokou nabídku různých typů a druhů matrací. Výběr kvalitní matrace proto není zrovna jednoduchý. Poradíme vám, jak poznat kvalitní matraci od té nekvalitní.

Co je potřeba

• Internet
• Nějaké znalosti
• Tužku a papír
• Tiskárnu

Krok 1

Jak poznáte, že vaše dosavadní matrace je stará anebo nekvalitní? Stává se vám, že nemůžete na své posteli najít polohu anebo máte problém usnout? Nekvalitní matraci (i starou matraci) poznáte podle toho, že způsobuje problém se spaním. Na posteli se často převalujete a ne a ne najít tu správnou a pohodlnou polohu. Ráno se pak budíte nevyspalí, podráždění a nevrlí. V průběhu dne se pak nemůžete pořádně soustředit. Při dlouhodobějším (ne)spánku na nekvalitní matraci vám hrozí různé zdravotní potíže (vyčerpanost, nevrlost, bolest hlavy, kruhy pod očima, nesoustředěnost, vznik otlaků, opruzenin, zpomalení metabolismu, což může vést k nadváze a snížené imunitě, předčasné stárnutí, deprese, zhoršení alergie, astmatu, objevu vleklých bolestí zad, svalů a kloubů). Nenechte to zajít až tak daleko a vyměňte svou starou anebo nekvalitní matraci včas!

Krok 2

Jak by taková kvalitní matrace měla vypadat? V prvé řadě zapomeňte na cenu. Ani zde neznamená vždy nejdražší to nejlepší. Kvalitní matrace mohou být i levnější.

Krok 3

Kvalitní matraci poznáte podle určitých vlastností. Těmito vlastnostmi jsou: dlouhá životnost, vysoká prodyšnost, dokonalá opora, výborná hygienická kritéria, správná tvrdost, adekvátní výška matrace, a také použitý materiál.

Krok 4

Pokud si chcete vybrat kvalitní matraci, dívejte se v prvé řadě na její elasticitu a počet bodových zón (jinak také zón tvrdosti). Kvalitní matrace by se totiž měla vašemu tělu dokonale přizpůsobit a zároveň by měla tělu poskytnout dostatečnou oporu. Každá část vašeho těla je různě těžká, a proto potřebuje i jinou tvrdost a oporu. Například ramena a paty potřebují měkčí zónu (aby se neotlačila), zato bedra potřebují mít pevnější podklad. Vaše záda se při ležení na boku nesmí nikam propadávat, měla by být ve vodorovné přímce, při ležení na zádech by pak měla mít své přirozeně vytvarované „S“. Je proto důležité, abyste si vybrali matraci s co nejvíce takovýmito zónami (čím více, tím lépe). Matrace s dostatečným počtem zón (min. 3, ideál 7) je pak také vhodná i pro dlouhodobě ležící, seniory anebo lidi s ortopedickými problémy.

Krok 5

Kvalitní matrace by toho však měla umět mnohem více. Kromě bodových zón si proto všímejte i elasticity, tvrdosti a použitého materiálu. Ty nejkvalitnější matrace tělo doslova obejmou a přizpůsobí se jeho potřebám, teplotě a poloze. Matrace, které obsahují vrstvu líné pěny, jsou označovány za ty nejkvalitnější. Matrace s línou pěnou jsou proto odborníky označovány za zdravotní anebo ortopedické. Taková matrace s línou pěnou pak nabízí nejen vysoký komfort a pohodlí, ale chrání tělo před zdravotními komplikacemi (otlaky, opruzeninami, proleženinami). Díky tomu, že líná pěna umí regulovat teplotu, omezuje pocení, čímž se snižuje riziko vzniku různých plísní a živné kultury pro roztoče. Pro své přirozené obemknutí podle váhy dané části těla, zde nedochází k žádnému omezování prokrvení a je zcela možné, aby se svaly dokonale uvolnily a relaxovaly.

Krok 6

Při výběru matrace dbejte na její prodyšnost. Právě nedostatečná prodyšnost stojí za vznikem plísní v jádru matrace, jež dále mohou souviset s různými kožními problémy, alergickými reakcemi a zhoršeným astmatem. Mezi nejvíce prodyšné, a tedy nejvíce kvalitní matrace, patří pružinové matrace, taštičkové matrace, a ty, jež obsahují alespoň vrstvu z líné pěny. Prodyšnost matrace je o to důležitější, pokud podklad pod matrací netvoří rošt, ale jedna souvislá deska anebo dokonce podlaha.

Krok 7

Tvrdost a výška matrace nesouvisí přímo s kvalitou matrace. Výška matrace se může pohybovat od pěti až do cca 40 centimetrů. Výška je spíše spjata s komfortem a bezpečným vstáváním a vybírá se podle výšky postele. Jisté však je, že pokud chcete mít doma kvalitní matraci, rozhodně nekupujte matraci vysokou pouhých 5 anebo 10 centimetrů. Takové matrace jsou sice velice levné, ale rychle se stávají příliš tvrdými a nepohodlnými. Ostatně i prodyšnost takovýchto matrací obvykle nebývá zrovna nejlepší.

Krok 8

Podle tvrdosti můžeme matrace rozdělit do třech kategorií: měkké, středně tvrdé a tvrdé. Kvalitní matrace nesmí být příliš měkká, protože tak nemůže poskytnout zádům dostatečnou oporu a přetěžuje určité části těla, ztížený je i pohyb na matraci. Za nekvalitní matraci označujeme také i příliš tvrdou matraci, která je nepohodlná, tlačí a deformuje záda (nedovolí jim držet přirozený tvar – vodorovnou přímku při lehu na boku a tvar „S“ při ležení na zádech). Pokud se tedy chcete zavděčit svým zádům, kupte si středně tvrdou až tvrdou matraci, tak jak doporučují zdravotní odborníci. Dnes se vyrábí i matrace o dvou tuhostech, máte tedy možnost při otočení matrace tvrdost změnit.

Krok 9

O kvalitě matrace něco napoví její životnost a délka záruky.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-kvalitni-nekvalitni-matrace.html