jaktak.cz

Jak si nasadit čočky | rady

Složitost: Mírný
Cena: Zdarma
Potřebný čas: Méně než 5 minut

Jak si nasadit čočky | rady. Kontaktní čočky zlehčují lidem s vadou zraku život. Jejich nasazování a vyndávání je ale potřeba chvíli trénovat, než tuto činnost zvládnete do minuty. Přesto ale není čeho se bát, postup není nijak složitý.

Co je potřeba

mýdlo
ručník
kontaktní čočky

Krok 1

Kontaktní čočky si nasaďte před tím, než se začnete líčit. Myslete na hygienu a nejprve si dobře umyjte ruce běžným mýdlem, které neobsahuje krém či pleťovou vodu. Osušte si ruce nejlépe froté nebo bavlněným ručníkem.

Krok 2

Zašpuntujte umyvadlo a nasazujte si kontaktní čočky nad ním (v případě, že vám čočka upadne, ho snáze najdete a čočka se nezašpiní).

Krok 3

Vyjměte z pouzdra čočku určenou pro stejné oko, na jaké se čočku chystáte nasadit. Položte si čočku na bříško prstu, sledujte, kam jsou její hrany zkosené. Pokud dovnitř, čočka je správně. Pokud jsou hrany zkosené ven, čočku máte obráceně. Prohněte ji a obraťte ji venkem dovnitř. Čočku ani oko nemůžete poškodit tím, že ji nasadíte špatnou stranou. Bude to ale nepříjemné.

Krok 4

Čočku máte na ukazováčku, přibližte ji k oku. Prostředníček položte pod řasy a otevřete pohybem prstu směrem dolů oko. Druhou rukou nadzvedněte víčko. Sledujte se při této činnosti v zrcadle, snažte se nemrknout a nechvět rukou.

Krok 5

Přiložte čočku na oko a nechte oko otevřené. Podívejte se dolů, pusťte obě víčka a lehce oko zavřete. Zamrkejte. Opakujte i na druhém oku.

Pokud vidíte rozmazaně, je pravděpodobně pod čočkou vzduch či drobná nečistota. Zavřete oči a přes víčko promněte oko. Pokud problémy přetrvají, čočku vyjměte, opláchněte v roztoku a proces opakujte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-nasadit-cocky-rady.html