jaktak.cz

Jak vařit z kvasnic (droždí) | recepty

Složitost: Lehké

Kvasnicová pomazánka. „Hrůzný“ fenomén, který kalí vzpomínku na mateřskou školu mnoha lidem všech generací. Dokonce i těm, kteří si kvasnice v dospělosti oblíbili. Ve školkách to jistě myslí dobře: kvasnice jsou velmi zdravé. Jak doma vařit z kvasnic, aby byl výsledek nejen zdravý, ale i chutný? Přinášíme rady a tipy, jak v kuchyni využívat droždí.

Co je potřeba

Ingredience podle rozpisu
Kuchyňské vybavení

Krok 1

Pekařské droždí (kvasnice) je přípravek určený zejména k výrobě kynutých těst. Protože jsou kvasnice bohaté na vitamíny a minerály, mohou se stát vítaným přírodním doplňkem stravy. Kvasnice mají specifickou vůni a chuť, pro níž mají někteří lidé rádi kvasnice i bez ohledu na jejich nutriční hodnotu. Někomu naopak odér kvasnic vadí. Je třeba vědět, že pokrmy z kvasnic jsou nepříjemně cítit jedině v případě, že byly kvasnice nedostatečně tepelně zpracované.

Krok 2

Kvasnice připravujeme jako teplou či studenou pomazánku, vyrábíme z nich polévkovou zavářku, přidáváme je do karbanátků. Nejdřív je ovšem třeba vždy kvasnice tepelně upravit. Kvasnice rozdrobíme na zahřátý tuk (máslo nebo olej). Začnou se rozpouštět, až téměř tečou. V této fázi někomu nepříjemně zapáchají. Mícháme je, až začnou opět tuhnout. Kvasnice jsou připraveny k další úpravě, jestliže jsou opečeny tak, že se od nich odděluje tuk a příjemně voní.

Krok 3

Kvasnicová pomazánka (pro čtyři osoby): Jednu střední cibuli nakrájíme nadrobno a zesklovatíme na lžíci másla nebo dvou lžicích oleje. Rozdrobíme tři kostky droždí a opečeme je, až se odděluje od tuku. Přidáme prolisovaný stroužek česneku, čtyři až šest vajec (podle velikosti), trochu soli a mletého černého pepře. Umícháme do tuhé, ale vláčné konzistence. Pomazánku podáváme na talířku se zeleninovou oblohou, s čerstvým pečivem nebo s opečenými tousty. Teplá kvasnicová pomazánka výtečně chutná i na chlebové topince s česnekem.

Krok 4

Studená kvasnicová pomazánka: Tři kostky droždí opečeme na lžíci másla a necháme zcela vychladnout. Rozšleháme se 100 až 150 gramy másla. Přidáme dvě rozsekaná vejce uvařená natvrdo, jednu sekanou kyselou okurku, maličkou cibuli, lžíci plnotučné hořčice, trochu soli a černý pepř. Mažeme na čerstvý chleba či pečivo, obložíme sezonní zeleninou. Někdo místo másla používá majonézu. Rovněž je možno do směsi vmíchat i trochu jemně sekané uzeniny.

Krok 5

Polévkové noky (knedlíčky do polévky z droždí): Opečeme dvě kostky kvasnic a necháme vychladnout. Zamícháme jedno vajíčko, dva prolisované stroužky česneku, trochu soli, pepře a majoránky. Zahustíme strouhánkou. Do vroucího zeleninového vývaru vykrajujeme lžičkou malé nočky, které polévku i příjemně dochutí.

Krok 6

Rychlá kvasnicová polévka: Na lžíci másla zesklovatíme cibulku, rozdrobíme dvě kostky droždí a opečeme. Přisypeme tři lžíce krupice, rozklepneme dvě vejce a na plotně rychle mícháme, až hmota zatuhne. Pak přilijeme litr vody, přidáme kostku masoxu, hmotu vařečkou oddělíme ode dna hrnce, zamícháme a necháme provařit. Z kvasnicové hmoty se vytvoří trochu amorfní, ale velmi chutná zavářka. Doba přípravy je asi 10 minut.

Krok 7

Karbanátky, nákypy: Tepelně připravenými kvasnicemi můžeme vylepšovat nutriční hodnotu houbových, obilninových nebo zeleninových karbanátků či nákypových hmot určených k zapékání. Kvasnice dodají směsi pikantní příchuť a doplní hodnotné živiny.

Krok 8

Kvasnicový mozeček: Kdo má upravené droždí opravdu rád, může si je připravit na cibulce a s vejci a podávat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami jako pravý nebo květákový „mozeček“. Na osobu počítáme s jednou kostkou droždí a dvěma vejci, ale záleží na chutí i na velikosti vajec.

Krok 9

Kvasnice nejčastěji používáme při výrobě kynutého těsta. Nejprve je necháme vzejít, a to v v asi decilitru vlažného mléka, v kterém jsme rozmíchali lžíci mouky a lžíci cukru. Rozpuštěné kvasnice nabudou do deseti minut na objemu. Mléko nesmí být úplně studené ani horké (kvasnice by nevzešly, nebo se „spařily“). Příliš cukru by zase kvasinky „udusilo“.

Kvasnice obsahují nejen vitaminy a minerální látky, ale také jsou považovány za hodnotný zdroj bílkovin. Droždí je bohatým zdrojem vitaminů B, zejména vitaminu B1 – thiaminu, B2 – riboflavinu, B3 – niacinu. Tyto vitaminy mají vliv na nervovou funkci a pomáhají udržovat zdravou pokožku. Také příznivě ovlivňují trávicí ústrojí a srdeční soustavu. Z minerálních látek stojí za zmínku vyšší obsah chrómu, který se podílí na udržení stálé hladiny glukózy krvi či dokáže snížit neodolatelnou chuť na sladké.

Kdybychom zapomněli a kvasnice rozdrobili například do karbanátkové směsi nebo do polévkových noků předem tepelně neupravené, pokrm se nám doslova "rozteče".


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-varit-z-kvasnic-drozdi-recepty.html