jaktak.cz

Jak postupovat při nákupu ojetého auta | rady

Složitost: Složité
Cena: Více než 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak postupovat při nákupu ojetého auta | rady. Při výběru ojetiny čeká mnoho nástrah. Bude stačit zavazadlový prostor? Nemá moc vysokou spotřebu? Na kolik vyjde servis? A když už najdeme odpovědi na tyto otázky, je třeba se ujistit, že ojeté auto je v dobrém technickém stavu, a zda nám prodejce schválně některá fakta nezamlčuje, nebo se je dokonce nesnaží zamaskovat. Na co si dát při koupi největší pozor?

Krok 1

Pozor na bouraná auta

Na rozdíl od nového vozu, musíme u ojetiny pořádně ověřit technický stav. Pokud auto bylo bourané, mohla se poškodit celistvost konstrukce a tím zásadně utrpět bezpečnost posádky. Pokud byla jednou kostra vozu vážně poškozena, už se na ni nikdy nemůžete spolehnout. Menší ťuknutí nárazníkem ještě nemusí být na škodu, pokud bylo řádně opraveno s použitím originálních dílů. První kontrolu stačí provést pohledem – porovnejte, zda je lak všude shodný a zkontrolujte slícování karoserie. Mezery mezi jednotlivými díly musí být stejné.

Krok 2

Zjistěte si, kdo vyhlídnuté vozidlo vlastní. Autobazary často fungují jen jako prostředník mezi vámi a jiným člověkem. Když se vám později vůz porouchá, je mnohem lehčí reklamovat závadu u prodejce v bazaru než u člověka, kterého jste v životě neviděli. Autobazar se před vámi nemůže skrývat a ve většině případů jde jeho majiteli o dobrou pověst. Přesto se před koupí poptejte u známých na zkušenosti a zapátrejte na internetu. Jedinou nevýhodou autobazaru je vyšší cena.

Krok 3

Výhodou větších autobazarů jsou také možnosti financování. Prodejci spolupracují s finančními institucemi a mohou vám tak nabídnout způsoby, jak auto koupit na splátky. Výdaj si tak můžete pohodlně rozložit do delšího období.

Krok 4

Příliš nový nebo opotřebený interiér je podezřelý

Velmi častým a dnes už známým trikem jsou přetočené tachometry a neznámý původ. Přetočený tachometr poznáte podle opotřebení jiných částí vozidla, především pedálů a čalounění. Pokud se vám zdá, že jsou pedály a čalounění opotřebené příliš, nebo zas moc nové, měli byste mít podezření na přetočený tachometr. K ověření původu auta vám mohou pomoci nástroje na internetu, které ověří VIN vozidla v databázi Policie ČR a leasingových společností.

Krok 5

Když už máte vybráno a rádi byste své auto financovali jinak než svými úsporami, můžete si zařídit financování. Na výběr máte z leasingu nebo spotřebitelské půjčky. Hlavní rozdíl je ve vlastnictví – u leasingu se stáváte vlastníkem věci až po splacení.

Může se to zdát zvláštní, ale jedním z našich největších protivníků při výběru ojetého auta jsme my sami – konkrétně naše emoce. Nenechte se zmanipulovat vzhledem a výkonem. Pozvěte ke svému výběru odborníka a rozhodujte se podle technického stavu a racionálních potřeb.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-postupovat-pri-nakupu-ojeteho-auta-rady.html