jaktak.cz

Jak vařit z jáhel | recepty

Složitost: Lehké

Jáhly recepty - recepty z jáhel. Jáhly, loupané obilky prosa, se z české kuchyně tiše vytratily a nějaký čas živořily na periférii gastronomického zájmu. Až vlna zaujetí zdravou výživou, a rovněž různé trendy alternativních stylů stravování, způsobily jejich návrat s „poctami“. Jak vařit z jahel? Přinášíme pár tipů a několik receptů na pokrmy z jahel.

Co je potřeba

  • jáhly
  • kuchyňské vybavení

Krok 1

Jáhly prospívají zdraví. Co si budeme namlouvat, když si chtěla česká domácnost před sto lety dopřát nějaké vzácné lahůdky, jahelník to nebyl. Upekli si mastnou buchtu z bílé mouky zdobenou kopcem cukru. Buchta byla zřídka, obyčejné jáhly skoro pořád. A tak lidé netrpěli civilizačními chorobami. Jáhly sice mají kalorickou hodnotu jako obilniny (362kcal/100g), ale jsou bohaté na minerály (železo, vápník, fosfor, hořčík, kyselina křemičitá), vitaminy (B1, B2 a PP), kyselinu linolovou a nenasycené mastné kyseliny.

Krok 2

Jáhly v dietách. Jáhly a pokrmy z jahel neobsahují lepek, proto jsou vhodné pro lidi odkázané na bezlepkovou dietu. Doporučení jíst jáhly znají od svých nutričních poradců také diabetici. Jáhly jsou vhodné i pro lidi s nemocemi slinivky břišní a sleziny. Protože jsou jáhly zásadité podstaty, prospívá jejich konzumace také lidem s nemocným žaludkem. Pokrmy z jahel obohatí jídelníček při dělené stravě, mají je v oblibě makrobiotici, vegetariáni a vegani.

Krok 3

Nákup jahel: Jáhly obsahují hodně tuku, na světle a v teple snadno žluknou. Proto si jich neděláme železnou zásobu, a raději je kupujeme k okamžité spotřebě. Jáhly najdeme i v docela běžné samoobsluze, a to většinou v oddělení rýže a luštěnin. V některých větších řetězcích nebo naopak v malých speciálkách lze koupit jáhly v deklarované bio kvalitě. Obyčejné jáhly se prodávají v půlkilogramovém balení a stojí plus mínus třicet korun.

Krok 4

Jáhly před úpravou důkladně propereme v horké vodě, kterou několikrát vyměníme, až není kalná. Tím jáhly zbavíme natrpklé příchuti a trochu zvláštního aroma. Jáhly není zvykem máčet, i když to některé prameny doporučují. Vaříme je v podstatě stejně, jako bychom pracovali s rýží: proprané zalijeme trojnásobným objemem tekutiny, přivedeme k varu, deset minut prudce vaříme, pak teplotu stáhneme a necháme dalších deset minut v teple dojít. K vaření jahel se osvědčily rýžovary. Z půlkilogramového balíčku získáme asi 1900 gramů vařených jahel.

Krok 5

Také použití jahel je podobné jako u rýže (ostatně, rýže jáhly u nás vytlačila, a tak nahradila v tradičních recepturách). Velmi rozšířená byla příprava různých sladkých jahelníků. V mléce nebo vodě uvařené oslazené jáhly se do vymazaného pekáčku prokládaly předem namočenými sušenými švestkami nebo sezonním ovocem a do červena zapékaly v troubě. Tento pokrm může mít mnoho variant a vylepšení: například do hmoty vmíchané žloutky a tuhý bílkový sníh, dochucení vanilkou, skořicí, polití šťávou, smetanou – obdobně jako u rýžových nákypů.

Krok 6

Jáhly se jako rýže používají i na slaný způsob: jáhly dušené na cibulce jako příloha, zapékané jáhly s česnekem, majoránkou a houbami (hubník), ve směsích s masem na způsob rizota nebo v bezmasých či dietních variantách se zeleninou (jarní, kořenovou, na „balkánský“ způsob). Pokrmy můžeme sypat strouhaným sýrem nebo podlévat omáčkami.

Krok 7

Dia recept: Kokosky z jahel pro diabetiky. Potřebujeme 200 g vařených jahel, 50 g kokosu, 50 g spařených umletých rozinek. Vařené jáhly rozmačkáme vidličkou, přidáme kokos a rozinkovou kaši. Z těsta lžičkou vykrajujeme malé kokosky a na vymaštěném plechu krátce pečeme dozlatova.

Krok 8

Vegetariánský prejt: Čtvrt kilogramu čočky, 15 dkg jahel, česnek, pepř, majoránka, 1 cibulka, nové koření, 6 dkg oleje. Čočku přebereme a uvaříme jen napolo, pak přisypeme přebrané a dvakrát spařené jáhly. Promícháme a dovaříme spolu doměkka. Pak odstavíme, přidáme koření, sekanou cibulku, trochu omastíme a dáme do vymazaného pekáčku zapéci do trouby.

Krok 9

Bolehošťský jahelník (Královéhradecký kraj): 200 g jáhel, 300 g bolehošťského kysaného zelí, celý libový párek, 100 g anglické slaniny, větší cibule, pepř, mletý kmín, sůl. Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou, propláchneme studenou a uvaříme doměkka ve dvojnásobném množství vody. Zelí pokrájíme a uvaříme do poloměkka. Vyškvaříme slaninu pokrájenou na kostičky, škvarky vmícháme do okapaného zelí, v tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a vyjmeme ji a přidáme do zelí. Tukem vymažeme pekáček. Párek oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně se zelím vmícháme zlehka do uvařených jáhel. Hmotu rozetřeme do pekáčku a upečeme dozlatova.

Na internetu je dohledání poměrně velké množství nejrůznějších receptů na sladká i slaná jídla z jahel. Přínosné jsou i diskusní příspěvky lidí, kteří uvedený recept vyzkoušeli. Jáhly jsou chutné i jako zavářka do polévky nebo přidané do bramboračky.

"Jazykové okénko" s úsměvem: Jáhly je slovo v množném čísle ženského rodu, skloňuje se podle vzoru žena. Ve 2. pádě množného čísla se obvykle zkracuje, ale možné jsou oba tvary (jahel, jáhel), právě tak v přídavném jménu (jahelný i jáhlový). V mnoha receptech na internetu je slovo skloňováno podle mužského či středního (?) rodu, například: „Polévka s jáhly“. To trochu budí podezření: chyba editora, a nebo autor neví, o čem píše?


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-varit-z-jahel-recepty.html