jaktak.cz

Jak vařit rýži natural

Složitost: Mírný

Rýže natural zajímá ty, kteří programově chtějí jíst zdravě, nemocné lidi, ale právě tak skutečné labužníky. Rýže natural vyžaduje delší čas přípravy než rýže bílá, ale pokrmy z ní připravené mají nejen vyšší výživovou hodnotu, ale rovněž chutnají jinak. Jak vařit rýži natural? Přinášíme několik osvědčených zkušeností a tipů.

Co je potřeba

kuchyňské vybavení a zaříření
rýže natural
ingredience podle předpisů

Krok 1

Popis produktu. Rýže natural neprochází při průmyslové úpravě broušením a leštěním, ale samozřejmě neobsahuje rýžové slupky (plevy). Na rozdíl od bílé rýže jsou v rýži natural zachovány všechny minerální látky, vitaminy, a především vláknina. To má nejen zdravotní přínos – vyšší obsah vlákniny zabezpečí delší pocit sytosti (o bílé rýži se často říká, že je „hladová“). U rýže bílé je uváděna energetická hodnota (na 100 g) kolem 360 kcal, u rýže natural o něco vyšší – asi 415 kcal. Rýže natural ovšem sníme menší množství (je to vyzkoušeno).

Krok 2

Rýže natural je doporučována při šetřících, odlehčovacích nebo redukčních dietách, při různých „očistných (detoxikačních)“ kúrách, při diabetu nebo zvýšené hladině cholesterolu v krvi, při potížích s vyprazdňováním, nemocech zažívacího ústrojí. Rýži natural dobře znají lidé, kteří jsou odkázaní na bezlepkovou stravu (nebo ji připravují). Rýže natural je ovšem oblíbena i naprosto zdravými lidmi, a to pro svou chuť a strukturu, které pokrmy z rýže natural příjemně ozvláštňují.

Krok 3

Rýže natural se obvykle prodává v půlkilogramovém balení. Její cena je vyšší než u rýže bílé, a to asi dvojnásobně, záleží také na výrobci, ale především na typu obchodu a regionu. Rýže natural někdy není v nabídce menších (nebo „venkovských“) obchodů. Ale naprosto běžně ji lze koupit v oddělení obilnin (nebo zdravé výživy) ve všech řetězcích. Nebo rýži natural můžeme kupovat ve speciálních prodejnách zdravé výživy. Z půlkilogramového balíčku připravíme minimálně osm poctivých porcí.

Krok 4

Na rozdíl od bílé rýže vyžaduje rýže natural delší dobu přípravy. Rýži propláchneme, abychom ji zbavili nečistot. Zalijeme ji trojnásobným objemem vody a necháme dvě tři hodiny namočenou (což zkrátí dobu varu). Pak ji v té samé vodě dáme vařit. Použijeme-li tlakový hrnec, vaříme rýži natural dvacet minut. Pak otevřeme, zkontrolujeme. Je-li tuhá, hrnec rychle zavřeme a rýži necháme (už bez přívodu tepla) ještě deset minut „táhnout“. Nemáme-li tlakový hrnec, vaříme zpočátku prudce, po deseti minutách teplo snížíme a vaříme (dusíme) ještě asi dvacet minut. Jestliže se voda odpařila a rýže stále ještě není měkká, přilijeme trochu horké vody a vaříme do změknutí. Pokud možno rýži nemícháme. Když spěcháme, můžeme rýži uvařit i bez namáčení (v papiňáku).

Krok 5

Uvařenou rýži natural buď použijeme jako přílohu (nebo dietní pokrm) – stačí lehce přisolit, a nebo ji dále upravujeme a dochucujeme.

Krok 6

Sladké pokrmy. Rýži natural můžeme použít na přípravu sladkých kaší (přidat špetku soli, trochu cukru, medu nebo sladkého ovoce a rychle provařit s trochou mléka). Nebo z ní můžeme zhotovit zapečený rýžový nákyp (obvyklý postup: špetka soli, cukr, vanilka, žloutky, bílkový sníh. Nebo vařenou rýže natural přidáme do těsta na lívance. Případně do ochucené rýže přidáme zakysanou smetanu a necháme vychladit jako dezert („mléčná rýže“). K rýži natural se hodí jakékoliv ovoce.

Krok 7

Slaná rýže. Na pánvi rozpustíme olej a osmažíme cibulku. Zamícháme uvařenou rýži a dochutíme solí nebo i trochou dobré sojové omáčky či karí kořením. Nebo uvařenou rýži natural použijeme na přípravu pokrmů typu rizoto: smícháme s podušenou zeleninou (cibule, paprika, rajčata), s kousky masa upraveného na cibulovém základu, případně s obojím. Nebo můžeme do vařené rýže natural přidat cibulku, mladou mrkev a sterilizovaný hrášek. Výborně chutná v kombinaci s vařenými luštěninami a osmaženou cibulí (čočka, fazole, cizrna).

Trochu uvařené rýže můžeme odložit do mrazáku a později použít jako rychlou zavářku do polévky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-varit-ryzi-natural.html