jaktak.cz

Jak pěstovat hvězdičku přímořskou

Složitost: Velmi lehké

Hvězdička přímořská je oblíbená dekorativní zahradní a truhlíková květina. Pro svůj typický vzhled jí je v zahraničí přezdíváno: „gold dolar“ (žlutý a kulatý květ). Její pěstování není příliš složité, a proto pokud dodržíte několik málo podmínek, odmění se vám za dobrou péči záplavou žlutých květin.

Krok 1

Semena hvězdičky přímořské sejte koncem února anebo počátkem března pod sklo. Tam při stabilní teplotě pohybující se okolo 20 stupňů vypěstujte malé semenáčky, které následně přesaďte do květináčů o průměru 9 anebo do truhlíků. Pokud nemáte pařeniště anebo skleník, kupte si rovnou sazenice.

Krok 2

Rostlinu sázejte do kypré hlinitopísčité dobře propustné půdy (s velkým obsahem jílu) o neutrálním pH, která obsahuje mnoho živin. Sázejte rostlinu do závěsných nádob, truhlíků a na záhony. Můžete je kombinovat i s jinými balkonovými květinami.

Krok 3

Hvězdičku umístěte na slunné stanoviště (ale ne na přímé slunce). Mějte na paměti, že v pošmourném počasí rostlina své květy neotvírá a zavírá je i večer. Ven hvězdičku dejte, až bude i v noci více než 15 stupňů.

Krok 4

Hvězdičku zalévejte podle počasí. Zeminu nesmíte nechat vyschnout, vždy musí být vlhká.

Krok 5

Hnojte pravidelně jednou týdně, po celé jaro až do konce srpna. Při sázení do zeminy přidejte plné hnojivo pro květiny v koncentraci 0,3%.

Krok 6

Množte v létě vrcholovými řízky.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-hvezdicku-primorskou.html