jaktak.cz

Jak vybrat plynový kotel | tipy

Složitost: Složité
Cena: Více než 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat plynový kotel | tipy. Kupujete plynový kotel? Potom vám rozhodně přijde vhod několik dobře míněných rad. V první řadě je totiž vhodné si uvědomit, že koupě kotle je dlouhodobá investice, a proto je nezbytně nutné si vše důkladně promyslet a zvážit všechna pro a proti.

Krok 1

Základem každého kotle by měl být nejenom jeho výkon, ale samozřejmě také úspora. Díky tomu se vám investice do něho brzy vrátí. Podle těchto dvou kritérií je dobré se orientovat. Hlavní typy kotlů jsou dva, a to kotle stacionární a nástěnné.

Krok 2

Ty stacionární jsou postaveny přímo na zemi, ideálně v technické místnosti nebo ve sklepě. Jsou tak primárně určeny pro vytápění rodinných domů.

Krok 3

Naproti tomu kotle nástěnné samozřejmě visí na zdi a je tak možné jejich použití i v bytech. Díky extrémně tichému chodu samozřejmě není nutné mít v tomto ohledu obavy. Nástěnné kotle navíc mají malé rozměry a hezký design, takže je možné je umístit i přímo do koupelny či kuchyně. Také spotřeba plynu je u těchto kotlů nižší, a to vzhledem k jejich konstrukci. Jejich výkon je přitom srovnatelný s výkonem stacionárních kotlů.

Krok 4

Nyní je třeba ujasnit si nejenom, jak velký prostor chcete vytápět, ale zda chcete kotel používat i na ohřev vody. I k tomu mohou být využité, což určitě řada lidí ocení. Pokud máte v tomto ohledu jasno, je třeba vybrat požadovaný výkon. Ten by měl být samozřejmě dostatečný pro to, aby dokázal kotel pohodlně vytopit celý váš objekt. Ohled byste neměli brát pouze na jeho velikost, ale i na míru jeho celkové tepelné izolace. S tím vám většinou poradí zkušený prodejce.

Krok 5

Nyní víte, v jakých číslech se pohybovat a nezbývá tedy než hledět i na celkovou spotřebu kotle při jeho užívání. Čím méně spotřebovaného plynu a čím větší výkon, tím lepším kandidátem by měl daný kotel být. Tedy pokud skutečně myslíte na vaše úspory. A ještě jedno důležité upozornění na závěr. Pokud si do svého domu či bytu pořídíte plynový kotel, nezapomínejte na každoroční revize tohoto zařízení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-plynovy-kotel-tipy.html