jaktak.cz

Jak postavit schody v rodinném domě | rady

Složitost: Složité
Cena: Více než 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak postavit schody v rodinném domě | rady. Schodiště je nedílnou součástí každého patrového domu. Nemusí to být ale jen nutný prostředek sloužící k propojení pater domu. Schody v interiéru mohou fungovat i jako vhodná dekorace. Jejich stavba je buď součástí průběhu hrubé stavby domu, nebo si můžete postavit nové schody v zabydleném rodinném domě.

Krok 1

1. V první řadě je třeba si rozmyslet, z jakého materiálu chcete mít schody zhotovené.

2. Záleží samozřejmě na místě, kde budou schody sloužit svému účelu nebo zda budou krásným dekoračním prvkem vaší haly nebo obývacího pokoje.

3. Aby se vám po schodech chodilo maximálně pohodlně, musíte docílit správný poměr mezi výškou a šířkou schodu. Tento poměr vychází ze zjištění, že délka průměrného kroku je 630 mm.

4. K výpočtu optimálního schodiště musíte znát hlavně výšku podlah, které chcete spojit schodištěm. Poslouží vám k tomu vzorec 2h + b = 630, kdy h znamená výšku schodu a b šířku jednoho schodu. Vzorec přečteme tak, že výšku jednoho schodu vynásobíme dvakrát a přičteme šířku. Výsledek musí být 630 mm.

5. Ne vždy se podaří docílit daný optimální poměr, ovšem rozumným minimem pro výšku jednoho schodu je 15 cm a snesitelným maximem je 19 cm.

6. Všechny schody musí být stejně vysoké a stejně široké. Při chůzi poznáte rozdíl již tři milimetry.

7. Existují však i schody stavebnicové, které zvládne sestavit každý trochu zručný kutil. Na trhu jsou nabízeny v šesti základních typech, mezi kterými si můžete vybrat dřevěné či kovové schodiště podle příslušného prostoru.

8. Při budování jakýchkoliv schodů v rodinném domě nezapomínejte na parametry, které pak vytvářejí celkový dojem a komfort jejich užívání:

a) hlučnost by neměla přesahovat požadované normy pro stavení akustiku

b) osvětlení celého schodiště ve dne přirozeným světlem je ideální

c) větrání celého prostoru schodiště

d) povrch schodů nesmí tvořit jednak ostré hrany, a jednak musí být protismykový

e) design by měl ladit s interiérem domu a především by materiál měl být dostatečně odolný


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-postavit-schody-v-rodinnem-dome-rady.html