jaktak.cz

Jak položit obklady a dlažbu | rady

Složitost: Složité
Cena: 5001 - 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak položit obklady a dlažbu | rady. Položit obklady a dlažbu není příliš velký problém a může to zvládnout i průměrně zručný kutil, když bude dodržovat doporučený a osvědčený postup. Dnešní lepící hmoty jsou připraveny již natolik, že je stačí rozmíchat s vodou v kýblu a můžete začít

Krok 1

1. Nejprve by měla přijít na řadu příprava podkladu, který musí být pevný, čistý, suchý, rovný a nesmí být zaprášený. Bezprostředně před pokládkou je dobré povrch mírně navlhčit štětkou nebo postříkat.

2. Nerovnosti stěny vyrovnejte stěrkovou hmotou pomocí stěrky, na vyrovnání podlah existuje nivdlační hmota na podlahy. Po zaschnutí aplikujte na povrch penetrační nátěr.

3. Kromě obkladaček či dlažby a lepící hmoty se neobejdete bez řezačky, jelikož k zakončení plochy nebo doplnění určitého menšího místa budete potřebovat uříznout část obkladačky nebo dlaždice. Pomocí řezačky naříznete vrchní stranu a přes hranu příslušný kus odlomíte.

4. Pro řezání kulatých otvorů se používají štípací kleště nebo vrtačka s frézovacím nástavcem na otvory.

5. Obkladačky se dají použít na různé podklady, kromě klasické zdi i na sádrokarton, cemento-vláknité nebo i třískové desky odolné vůči vlhkosti.

6. Vlastní pokládání dlažby má svůj postup. Změřte si plochu místnosti a označte její střed. Pak položte dlaždice nejprve na sucho na zkoušku do kříže, abyste viděli, kolik kusů, a na jaký rozměr je třeba řezat.

7. Používejte jenom lepidla na obklady a dlažbu, které pak po rozmíchání nanášejte na plochu zubové stěrky, aby povrch nebyl jednolitý.

8. Dlaždici zatlačte do lepidla lehkým točivým pohybem, pak ji poklepejte zlehka gumovou paličkou a setřete přebytečné vytlačené lepidlo. Pro dodržení stejných spár se používají takzvané křížky.

9. Po zaschnutí lepidla můžete začít se spárováním. Spáry vyčistěte a pomocí gumové stěrky roztírejte spárovací hmotu, kterou jste předem rozmíchali na husou kaši, po celé ploše, aby se všechny spáry vyplnily. Pak setřete přebytečnou hmotu opět gumovou stěrkou a po zaschnutí spárovací hmoty otřete povrch dlaždic vlhkou houbou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-polozit-obklady-dlazbu-rady.html