jaktak.cz

Jak izolovat střechu | rady

Složitost: Složité
Cena: Více než 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak izolovat střechu | rady. Výběr izolačních materiálů pro vnitřní izolaci je dostatečně pestrý. Nejpoužívanějším materiálem je zřejmě minerální vlna, která je dobrou požární i hlukovou izolací. Stále větší oblibě se těší i přírodní izolační materiály, jako například konopí, které odolává i vlhkosti. Nejnovějším trendem jsou celulozové vločky vyráběné ze starého papíru, které se vhánějí do dutin. Nejčastěji se izolují šikmé střechy a účelem izolace je i zateplení domu.

Krok 1

1. Pro dokonalou tepelnou izolaci by měly být kombinovány minimálně dvě vrstvy tepelné izolace a to mezi krokvemi a pod krokvemi. Vrstva pod krokvemi zvyšuje nejen úspory za vytápění, ale také eliminuje vznik tepelných mostů.

2. Potřebná tloušťka izolace (15 až 20 cm) je obvykle vyšší, než je síla krokví. Proto se na krokve nabíjejí latě nebo fošny.

3. Pro izolaci se používají rohože nebo polotuhé desky z minerální vlny nebo podobných vláknitých materiálů. Použití polystyrénu pod střechu se nedoporučuje, m.j. i proto, že špatně přiléhá k nepravidelným trámům a krokvím.

4. Dobrá střecha nesmí propouštět vodu do domu, což však často znamená, že ji nepouští ani ven. Proto se pro správné zateplení používají izolační materiály v kombinaci s pálenými či betonovými taškami.

5. Mezi izolací a zákopem musí zůstat vzduchová mezera alespoň v tloušťce třetiny krokve a ta musí být odvětraná otvory nahoře i dole kvůli proudění vzduchu a odvodu vlhkosti z interiéru.

6. Mezi izolaci a vnitřní povrch (sádrokarton, palubky aj.) se vkládá parotěsná zábrana, která brání průniku vlhkosti z interiéru.

7. Jako pojistná hydroizolace se může použít hlavně u krytin, které při dešti nasáknou a voda může prokapávat do dalších vrstev.

8. Při zateplování šikmé střechy je nutné dbát na pořadí vrstev tak, aby parotěsná fólie byla na vnitřní straně a pojistná hydroizolace na vnější


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-izolovat-strechu-rady.html