jaktak.cz

Jak na čištění nábytku | rady

Složitost: Složité
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na čištění nábytku | rady. Čištění čalouněného nábytku má svá úskalí - nábytek nesmíte přemokřit. Čištění nábytku z pevných materiálů, jako je např. dřevěný nábytek, proutěný nábytek nebo nábytek z plasu, je obvykle o něco snazší díky již běžně dostupným speciálním přípravkům. Největší problémy při čištění nábytku ale dělá kůže. Pár praktických tipů může přijít vhod i vám.

Krok 1

Čalouněný nábytek se čistí podobně jako koberce, tedy nejlépe moderními přístroji, které jsou buď specializované, třeba na čištění extrakční metodou, nebo za pomoci přídavných zařízení vysavačů. Pracujeme s návodem na jednotlivá zařízení. Jen upozorníme, že když očista probíhá s použitím vody, nečistěte sedací soupravy těsně před příchodem návštěvy, protože by sedačka nemohla řádně vyschnout.

Krok 2

Potahové látky se ošetřují jen k tomu určenými přípravky. Skvrny odsávejte čistým hadříkem, nečistěte kartáči s drsným povrchem, ale jemným a savou houbu. Prach odstraňujte jemným kartáčem nebo vysavačem. Při větším znečistění nábytku s potahem z textilu se používá suchá pěna nebo čistič na čalounění.

Krok 3

Nábytek je většinou lakován akrylátovými laky. Na vyčištění použijte hadřík z materiálu nepouštějícího vlákna slabě navlhčeného vodou s pár kapkami saponátu na nádobí. Po ošetřovaní vlhkým hadříkem nábytek vysušíme suchým hadříkem. Pozor také při ošetřování matného nábytku, aby se nepoužilo silného tlaku, aby se povrch náhodou nevratně nevyleštil.

Krok 4

Při silnějším znečistění nábytku se doporučuje používat větší množství saponátu, ale ne koncentrovaného. Opět se nedoporučuje používat větší tlak. Ve druhém kroku se plocha čistí hadříkem s čistou vodou a následně se vysuší suchým hadříkem.

Krok 5

Přípravků na čištění nábytku se v naších obchodech vyskytuje mnoho. Vždy si přečtěte pozorně návod a pokud s ním nemáte zkušenosti, na malé ploše v méně viditelném místě si čistidlo vyzkoušejte.

Krok 6

Velký pozor na čistění bílého nebo světlého nábytku. Na ně nesmíte použít přípravky obsahující olej. Tato čistidla se nedoporučuje použít ani na nábytek s matným lakem, protože by se mohl vyleštit. Použití prostředků obsahujících nějaká abraziva, tedy brusné a leštící pasty, prášky a jiné látky schopné poškrábat plochu nábytku, je zcela vyloučeno.

Krok 7

U voskovaného nábytku si uvědomte, že plochy nejsou odolné proti vodě, páře a ani jiným tekutinám. Čistění se provádí suchým bavlněným hadříkem. O použití koncentrovaných nebo abrazivních čistících prostředků zde platí zákaz ještě důrazněji..

Krok 8

Povrch olejovaného nábytku lze čistit hadříkem jemně zvlhčeným velmi slabou mýdlovou vodou. Opět zákaz koncentrovaných nebo abrazivních čistících prostředků.

Krok 9

Všechny kovové a plastové díly lze čistit jen vodou se saponáty, k oživení plastů lze použít i renovační spray, určený pro přístrojové desky interiérů automobilů.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-cisteni-nabytku-rady.html