jaktak.cz

Jak opravit zahradní dřevěný nábytek

Složitost: Lehké

I nábytek určený k pobytu na zahradě se po čase může nějak poškodit. Kvůli zatížení, dlouhodobému vystavení venkovním podmínkám (nábytek není na zimu uskladněn) nebo jeho stáří. Některých oprav zahradního nábytku se ale zvládneme úspěšně zhostit sami, aniž bychom volali truhláře nebo vyhlíželi v aktuálním letáku nábytek nový. Zahradní nábytek k životu na zahradě patří, a proto s opravami neotálejme dlouho. Pár tipů dále.

Co je potřeba

  • pilník
  • svěrák
  • lepidlo
  • vrtačka
  • další nářadí

Krok 1

Zahradní nábytek se většinou rozbije v místech největšího zatížení – v kloubech, nohy a podobně. Právě u kloubů je to ještě ztíženo tím, že je zde třeba pro různé čepy a otvory nosný materiál zúžen. Teď by měla padnout otázka, jak máte vybavenou dílnu? Svěrák, vrtačky, pracovní stůl (ponk), svářečka? Pokusíme se vám poradit tak, jako byste měli jen to základní vybavení.

Krok 2

Poškozený kus nábytku rozmontujeme. Dřevěný nábytek, zahradní nevyjímaje, bývá obvykle lepen a ještě kolíčkován. Takže pod jednoduchou výměnou kolíčku si představuji odstranění původního, poškozeného kolíčku a nahrazení novým o stejné velikosti. Taková výměna ale může být problém, pokud kousek kolíku nejde ven. V takovém případě je ho potřeba odvrtat. Náhradní kolíky lze koupit třeba i s drážkováním po obvodu v hobby marketu, ale můžeme si je vyrobit sami doma. Doporučuji jich vyrobit nebo koupit několik i do zásoby. Budou se hodit.

Krok 3

Na kolíčky a na vnitřní část otvorů se nanese slabá vrstva kvalitního disperzního lepidla. Pokud můžeme, spoj při schnutí zatížíme nebo sevřeme ve svěráku či utahováky. Vylezlé lepidlo odstraňujeme hadříkem ještě za mokra. Doba schnutí bývá obvykle kolem dvou hodin.

Krok 4

Když nejde o kolíček, ale třeba konec nohy v místech, kde je otočný kloub (čep apod.), je nejlepší vyrobit díl zcela nový. Pokud to není možné a ani pouhé slepení nebude stačit (kusy dřeva chybí, je ztrouchnivělé apod.), je třeba vyrobit „protézu“. Můžeme k tomu použít silnější plech, jen je potřeba myslet na to, že je ho potřeba řádně zajistit, nejlépe dalším plechovým protikusem. Další možnost je, pokud máme k dispozici svěrák, vyrobit „obal“ konce nohy u kulaté stočením a u hranaté ohýbáním. Trochu myslete i na estetiku, třeba tím, že obdobný kus vyrobíte i na druhou nohu, i když to není ještě potřeba.

Krok 5

Pokud se nám některé části zahradního nábytku jen rozklížily, měli bychom použít kvalitnější lepidlo, než jaké bylo použito při výrobě. Dnes se nabízejí vynikající lepidla na bázi polyuretanu. Obdobně můžeme toto lepidlo použít i na praskliny ve spojích, ale pokud tu je větší plocha k lepení. Naneseme vrstvu lepidla a spoj zatížíme nebo stáhneme ve svěráku, ostatně to se dělá při lepení vždy. Lepidlo, které vylezlo se spojů, odstraníme také včas před zatvrdnutím.

Krok 6

Pokud potřebujeme doplnit vypadlý nebo jinak chybějící kus dřeva, je nejkvalitnější dvousložková epoxidová plastelína, která má po vytvrzení, což je nejvíce 3 hodiny, velkou pevnost a může se brousit i natírat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-opravit-zahradni-dreveny-nabytek.html