jaktak.cz

Jak pěstovat bromélie

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč

Bromélie návod na pěstování. Bromélie je pro nás stejně exotickou květinou jako orchidej. Pocházejí z deštných pralesů Střední a Jižní Ameriky, kde se zachycují na větvích stromů nebo na kmenech. Existují však i zemní rostliny. Bromélie mají velice dekorativní květenství a různě zbarvené listy nejrůznějších tvarů. Některé vyšlechtěné druhy bromélií se dají úspěšně pěstovat i v bytových podmínkách. Pěstování bromélie krok za krokem v návodu.

Krok 1

Jak na pěstování bromélií? Broméliím vyhovuje směs zeminy, která může dobře odvádět vodu. Proto je nejvhodnější zemina pro bromélie ta, která je obohacená o rašelinu, do které se přidává například hrubý listový humus, drcená kůra, perlit nebo hrubozrnný písek.

Krok 2

Při nákupu bromélií obsahují květináče již potřebný substrát. Pokud budete o rostlinku správně pečovat, můžete si vypěstovat i odnože. Pokud se vám nechce míchat směs, můžete si pořídit půdní substrát určený pro orchideje. Bromélie lze pěstovat také ze semen.

Krok 3

V deštných pralesích jsou bromélie uchyceny na větvích mezi stromy, kam neproniká příliš mnoho denního světla. Proto nemusíte ani v bytě vytvářet podmínky s přílišným světlem. Bromélie vyžadují sice světlo, ale ne přímé slunce. Stačí, aby v pokoji nebyla úplná tma a bude se jim dobře dařit.

Krok 4

Co však bromélie při pěstování vyžadují, je dostatek tepla. V létě se nemusíte o teplotu v jejich okolí starat, ovšem v zimě je třeba udržovat teplotu neustále nad 18°C.

Krok 5

Pro zálivku postačí normální odstátá voda bez vápníku. Jelikož rostlinu tvoří řada listenů, které zásobují bromélii vodou a živinami ze vzduchu, je třeba zalévat květiny vždy přímo do středu listové růžice. Substrát musí být stále vlhký, ale ne mokrý. Nikdy nesmí voda stát v podmisce. Ideální je mírné zalévání po třech dnech.

Krok 6

Bromélie nejsou při pěstování náročné na zvláštní výživu. Přes léto stačí přihnojovat speciálním hnojivem pro bromélie a orchideje jednou až dvakrát měsíčně. V zimě úplně stačí poloviční dávka.

Krok 7

Pro nás má bromélie nezvyklý vývoj. S uhynutím jedné rostliny se totiž zrodí další, která bude kvést stejně krásně, jako její matka. To je přirozený cyklus bromélií, který nemůžete nijak ovlivnit.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-bromelie.html