jaktak.cz

Jak si vybrat správné auto v autobazaru | rady

Složitost: Složité
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si vybrat správné auto v autobazaru | rady. V dnešní době je velice těžké vybrat si z obrovského množství ojetých automobilů takový, který je v dobrém stavu, splňuje vaše požadavky a jeho cena odpovídá skutečnému opotřebení. Pokud se rozhodujete o koupi ojetého vozu a nechcete se nechat napálit, věnujte pozornost tomuto článku.

Krok 1

Rozmyslete si požadavky na automobil

V první řadě, před samotnou návštěvou autobazaru, byste si měli pečlivě rozmyslet, co od automobilu požadujete, a jaké vlastnosti by měl splňovat. Rozhodovat byste se měli nejen nad volbou dieselu či benzínového vozu, ale také nad velikostí auta, úložnými prostory či objemem motoru. Stanovte si rovněž určitou maximální cenovou hranici pro nákup vozu. Poté, co si ujasníte své požadavky na automobil, snažte se z nich neslevovat.

Krok 2

Vybírejte pečlivě a porovnávejte

Najděte si na internetu co nejvíce informací o jednotlivých autobazarech v okolí a dobré je také zaměřit se na různé recenze od zákazníků, jak byli s autobazarem spokojeni. Na webu je opravdu dostatek informací, které vám mohou pomoci k výběru správného autobazaru a potažmo správného vozu. Především vybírejte autobazary, které zaručují legální původ automobilu. Stejně tak by správný prodejce ojetých vozidel měl poskytovat záruku, že na automobil není uvaleno zástavní právo či nesplacený leasing. Informovat by vás měl také o tzv. „záruce na skryté vady“ či dalších garancích, které zákazníkům jednotlivé autobazary nabízejí.

Krok 3

Zkontrolujte technický stav vozidla

Pečlivá prohlídka a kontrola technického stavu vozidla je základem. Věnujte ji proto velkou pozornost. Vhodné je vzít s sebou do autobazaru někoho, kdo automobilům rozumí, nejlépe známého automechanika. Vybírejte raději prověřený a certifikovaný autobazar. Nebojte se ani automobil projet a případně jej nechat zkontrolovat v nezávislém servisu. Na první pohled můžete u automobilu hodnotit, jak vypadá lak. Zejména potom odřený nebo poškrábaný lak na šroubech svědčí o výměně určitých dílů a prodejce by vás měl o této skutečnosti informovat. Dále se podívejte na stav motoru, čalounění, pod koberce v autě - snažte se opravdu neponechat ani centimetr bez kontroly. Zjistěte, jak je opotřebovaný volant, pedály, řadicí páka, zda není poškrábaná přístrojová deska či jaký je stav klimatizace. Neopomeňte ani kontrolu světel, přední a zadní nápravy, zda není sjetý vzorek pneumatik apod. Při testovací jízdě, která se skutečně doporučuje (!!!), sledujte a poslouchejte chod motoru, hlasitost motoru, zda je řazení lehké a plynulé, zaměřte se na veškeré zvuky a vibrace – např. při prudším zabrzdění.

Krok 4

Nezapomeňte na kontrolu dokladů a identifikátorů automobilu

Vedle technického stavu vozidla je neméně důležitá kontrola dokladů a tzv. identifikátorů automobilu. Nejprve je na místě ověřit si shodnost parametrů vozu s údaji zapsanými v technickém průkazu. Zaměřte se také na automobily se servisní knížkou vyplněnou až do současné doby. Nejdůležitějším číslem vozu je kód VIN, který rovněž musí souhlasit s údaji v technickém průkazu a nejčastěji je k nalezení v motorovém prostoru. Ujistěte se také, zda stav vozidla odpovídá roku výroby a ujetým kilometrům. Průměrný vůz najede na silnicích v ČR zhruba kolem 12 000 – 15 000 kilometrů ročně. Dávejte si proto pozor na nešvar některých autobazarů (zejména těch méně známých), a to přetočený tachometr.

Krok 5

Přemýšlejte dopředu

Při koupi ojetého, ale i nového automobilu, se rozhodně vyplatí zamyslet se nad možnými skutečnostmi, které se mohou stát. Typickým příkladem je nutnost vyměnit určitý díl vozu, kdy mnozí lidé mají se sháněním náhradních dílů pro svůj typ automobilu problémy. To je jedním z hlavních důvodů, proč auta Škoda stále patří mezi nejoblíbenější značky na českém trhu. Jedná se o spolehlivá auta a náhradní díly jsou snadno dostupné a poměrně levné. 

Krok 6

Dvakrát měř, jednou řež

Dobrá rada nakonec - nechte si vše projít hlavou a nedělejte ukvapené závěry, abyste svého rozhodnutí poté nelitovali. Určitě nepodléhejte emocím, jedná se totiž o poměrně finančně náročnou záležitost a také je dobré nechat si poradit od člověka, který automobilům rozumí. Před podpisem kupní smlouvy si důkladně pročtěte veškeré náležitosti a s případnými nesrovnalostmi se ihned obraťte na prodejce. Věříme, že pokud si dáte pozor na zmíněné věci a zavítáte do spolehlivého a kvalitního autobazaru, vyberete si takový vůz, který vám bude sloužit desítky let.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vybrat-spravne-auto-v-autobazaru-rady.html