jaktak.cz

Jak pěstovat vinnou révu

Složitost: Mírný

Vinná réva a její pěstování. Nejstarší a nejrozšířenější pěstovanou ovocnou dřevinou na světě je vinná réva. Vinnou révu lze zařadit mezi liány, ale pokud se rozhodnete sazenice vinné révy zasadit na svém pozemku, je to, jako byste zasadili strom. Vinná réva totiž desítky let i díky obrovské sací schopnosti kořenů, které přijímají vodu mnoha vlasovými kořínky u povrchu půdy. Pojďme si popsat základní požadavky na úspěšné pěstování vinné révy krok za krokem.

Krok 1

Pěstování vinné révy je v podstatě snadné, ovšem velmi záleží na výběru odrůdy. Každá odrůda totiž vyžaduje jiné podmínky. Některé odrůdy vinné révy, jako je například Vlašský ryzlink, Frankovka a jiné, vyžadují stanoviště na jižní straně, východní a západní stranu mají rády poloranné odrůdy Pálava, Veltlín aj.

Krok 2

Chladné podnebí nejlépe snášejí mrazuvzdorné odrůdy révy, mezi něž patří některé Ryzlinky nebo odrůda Boskoop Glory, což jsou temně modré hrozny.

Krok 3

Nejlepším stanovištěm pro vinnou révu je jižní svah nebo rovina chráněná před větrem. Na zahrádce můžete pěstovat vinnou révu na pergole nebo u teplé zdi domu na pevné opoře.

Krok 4

Vysazování sazenic vinné révy je nevhodnější provádět na jaře v dubnu až květnu, nebo na podzim. Před vysazením révy je dobré odříznout kousek kořínku, který by měl být uvnitř bílý, ne hnědý, či dokonce černý. Hlavní kořeny se zkrátí asi na 10 cm.

Krok 5

Sazenice vinné révy určené pro pěstování na zahrádce se sází do předem připravené a odpočaté jamky o hloubce asi 40 cm, jejíž dno se vysype vyzrálým kompostem. Nesmí to být nikdy čerstvý hnůj, který by mohl rostlinu spálit.

Krok 6

Výhony vinné révy se seříznou na dvě očka a po přihrnutí zeminy by místo štěpování mělo zůstat zhruba 3 cm nad povrchem. Pak zeminu upěchujeme, zalijeme a nakonec navršíme mírný hrůbek.

Krok 7

Po vyrašení révy zeminu odhrneme, z vyrašených letorostů necháme jen dva nejsilnější, které vyvážeme k opoře.

Krok 8

Pro správný růst a kvalitu hroznů je třeba vinné révě dodávat živiny, především draslík, fosfor, hořčík a vápník. Pro dostatek těchto živin je dobré jednou za měsíc provádět postřik stimulátorem Bio-Algeen S-90.

Krok 9

Občas se musí vinná réva prořezat, aby se nevyčerpávala bujným růstem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-vinnou-revu.html