jaktak.cz

Jak uskladnit česnek na zimu

Složitost: Lehké

Česnek je nepostradatelným dochucovadlem v každé kuchyni, ale co dělat, když v zimních měsících není česnek v obchodech tak kvalitní jako v těch letních? Nejlepší je, uschovat si nebo uskladnit si kvalitní česnek právě na tyto časy. Poradíme, jak uskladnit česnek na zimu, aby v kuchyni byl po ruce pokaždé, když je potřeba.

Krok 1

Varianta usušení česneku je velmi dobrá, protože česnek v takovéto podobě může vydržet dokonce až dva roky. Nejprve česnek nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete ho na podložku (nejlépe s malými dírkami, aby zde mohl proudit vzduch). Poté ho nechte sušit 2–5 dní podle tloušťky plátků. Po důkladném usušení česnek nadrobno nasekejte nebo rozmixujte v mixéru. Tento prášek vložte do kořenky či do jiné uzavíratelné nádobky. Pokud chcete usušit celou palici česneku musí se sušit hlavně na suchém, chladném a nejlépe na dobře větraném místě (např: garáž, veranda, balkón atd.). Pro další uskladnění platí stejná pravidla. Jednou za čas zkontrolujte jestli česnek nezačína plesnivět nebo hnít.

Krok 2

Jestli chcete, aby si česnek zachoval svou šťavnatost, je dobré ho zamrazit. Jednotlivé stroužky oloupejte a zbavte všech nečistost. Dále je rozložte a nechejte zamrazit. Nakonec je vložte do mikrotenového sáčku a uschovejte v mrazáku.

Krok 3

Po krátkém vysušení celé palice jednotlivé stroužky od sebe oddělíme a poté jednoduše vložíme do plastové krabičky a skadujeme je na suchém, temném místě. Bohužel krabička nasaje aroma česneku a navíc česnek nevydrží moc dlouho.

Krok 4

Aroma i sklělou chuť má česnek i naložený v obyčejném olivovém oleji. Česnekové stroužky oloupejte a zbavte nečistot. Pak je vložte do uzavíratelné skleničky, zalijte olivovým olejem a nechte uskladněný v ledničce. Při vaření stroužek česneku vyjměte z lahvičky, nechejte trochu okapat a použijte ho podle potřeby v jakékoliv formě (nakrájený, utřený nebo protlačený přes lis).

Krok 5

Pro toto uskladnění česneku je důležité koupit velmi čerstvý česnek i se zeleným stvolem. Takový neseženete v supermarketech, musíte pro něj na trh, kde se může prodávat i zapletený, který vypadá velmi pěkně. Stačí ho zavěsit v kuchyni a nebo vložit do nádoby bez vody. Poté si jen potřebné množství česneku utrhnete.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uskladnit-cesnek-na-zimu.html