jaktak.cz

Jak poznat a využít česnáček lékařský

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma

Česnáček lékařský | využití. Česnáček lékařský je bylinkou světlých a vlhkých lesů, kde roste v hojném množství, nejčastěji na okrajích cest. S česnáčkem se můžeme setkat také v zanedbaných starých zahradách, má rád výživné a dusíkaté půdy. Česnáček je stará léčivá rostlina s podobnými účinky jako má česnek.

Krok 1

Sběr pro kuchyňské využití se doporučuje brzy na jaře, již v průběhu dubna a počátku května. V tomto období rostlina začíná růst a mladé listy obsahují nejvíce účinných látek. Starší listy a celá rostlina již chutná hořce. Listy sbíráme v čistém prostředí, nezasaženém průmyslem nebo výfukovými plyny. Sbíráme vždy jen několik listů z jedné rostliny, abychom rostlinu příliš nevysilovali. Toto je zásada sběru u každé bylinky.

Krok 2

V dobrých podmínkách česnáček dorůstá výšky až 80 cm. Má drobné bílé květy v hroznech. Rostlinka po rozemnutí listů voní po česneku, někdy se udává česnekovo-hořčičná vůně. Sušením vůně mizí, proto ho mrazíme nebo používáme čerstvý. Bylinka obsahuje hořčičné oleje, vitamin C a provitamin A. Má hojivé a antiseptické účinky.

Krok 3

V lidovém léčitelství se z něj připravují tinktury proti zánětům dýchacích cest a dezinfekci močových cest. Používá se jako podpůrný prostředek při onemocnění žlučníku a slinivky. Nálev se používá jako kloktadlo při bolestech v krku. Žvýkání čerstvých listů údajně pomáhá při zánětech v dutině ústní a parodontóze.

Krok 4

Z česnáčku si spolu s ostatními bylinkami můžeme připravit bylinkové máslo. Drobně pokrájené mladé listy česnáčku, petržele a jarní cibulky utřeme se solí a máslem. Rozdělíme do tvořítek na ledové kostky, necháme ztuhnout v chladničce. Poté vyklopíme a v mikrotenovém sáčku uchováváme v mrazáku. Odebíráme dle potřeby. Mažeme na chléb, ochucujeme jím grilovaná masa, vařené brambory nebo polévky.

Krok 5

Celou rostlinou česnáčku i s květy ochutíme jablečný ocet. Stačí několik stonků vložit do octa, uzavřít a nechat několik týdnů na tmavém místě macerovat. Pak přecedíme a máme výborný ocet na dochucování salátů.

Krok 6

V pozdějším jaru a létě bývají listy už hodně hořké, ale květy mají stále výbornou chuť. Ochuťte jimi jogurtové nebo majonézové dresinky k masu. Posypat květy můžete také zeleninový salát.

Krok 7

Nálev na kloktání nebo vnitřní užití připravíte spařením listů horkou vodou. Necháte ustát 10 minut, osladíte medem a vypijete.

Krok 8

Česnáček má, stejně jako ostatní bylinky, široké využití v kuchyni. Dá se přidat do salátů, na pizzu, využít při grilování, ochutit jím ocet nebo olej, přidat do luštěninových polévek jako koření atd. Já osobně nemusím doporučovaný špenát, připadá mi moc hořký. Jako každá bylinka se nesmí užívat příliš dlouho. Platí zásada všeho s mírou a přiměřeně.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-vyuzit-cesnacek-lekarsky.html