jaktak.cz

Jak a proč využít karob

Složitost: Velmi lehké

Karob je plod rohovníku obecného. Karobu se též říká svatojánský chléb. Díky své přirozeně sladké chuti je karob často využíván jako náhražka kakaa.

Jaké výhody nám konzumace karobu přináší a jak jej použít? Čtěte dále.

Co je potřeba

Karob

Krok 1

Jak se zpracovává karob

Karobové lusky se suší. Pak se melou a vzniká prášek, který se podobá kakau. Karobový prášek se může používat místo kakaa. Lze ho koupit v prodejnách zdravé výživy, kde se dají koupit i další výrobky, například rozinky v karobu nebo tyčinky s karobem.

Krok 2

Co obsahuje karob

Karob obsahuje například

  • vitamíny (řady B, vítamíny A, D),
  • minerální látky (vápník, hořčík, železo, mangan, fosfor, nikl),
  • aminokyseliny (prolin, valin),
  • vlákninu a další.

Krok 3

Jak použít karob

  • Jako náhradu kakaa. Výhodou karobu je, že je přirozeně sladký a nemusí se tedy přislazovat a zároveň má menší kalorickou hodnotu než kakao. Karobem můžeme nahradit kakao při přípravě domácích dezertů, sušenek, zmrzlin, polev, sladkých pomazánek a dalších sladkostí.
  • Karobový prášek můžete přidat do rostlinného či kravského mléka a získáte lahodný nápoj.
  • Lze ho použít též jako náhradu mouky při bezlepkové dietě.
  • Karob se používá k výrobě náhražky čokolády.

Krok 4

Proč použít karob

Na rozdíl od kakaa neobsahuje kofein, ani jiné alergenní či psychoaktivní látky. Karob obsahuje méně tuků (cca 7 %) a více cukru (cca 48 %). Zatímco kakao obsahuje více tuků (cca 23 %) a méně cukru (cca 5 %).

Použití jako náhražka čokolády je vhodné z toho důvodu, že karob nevyvolává například hyperaktivitu či poruchy spánku. Karob může uspokojit chuť na sladké při hubnutí, jeho velkou výhodou je, že má méně kalorií než kakao a navíc obsahuje více vlákniny než kakao.

Pokud si budete kupovat sladkosti s karobem, hlídejte si zda do výrobku není přidán cukr či nekvalitní tuky. Pak by totiž o zdravou sladkost nešlo.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-proc-vyuzit-karob.html