jaktak.cz

Jak upéct domácí makronky | recept

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč

Domácí makronky | recept. Makronky jsou hitem cukráren. Kdo je jednou ochutná, musí se k nim vracet. Spojení mandlové pusinky s krémem je fantastické. Bohužel, cena těchto barevných pusinek není zrovna příznivá. Proto jsem se rozhodla, že je zkusím upéct doma. Nebudu tvrdit, že upéct makronky jako z cukrárny, je jednoduché. Není. Ale útěchou vám budiž to, že i nepovedená makronka je božská. Co na tom, že vzhled není zrovna exkluzivní. Trénink dělá mistra, tak s chutí do toho.

Co je potřeba

  • 225 g moučkového cukru
  • 125 g velmi jemně mletých mandlí
  • 110 g bílků (4 vejce M)
  • 30 g cukru krupice
  • špetka soli

Krok 1

Na jemnosti mletí mandlí závisí dobrý výsledek. Proto spařené oloupané mandle nameleme co nejjemněji. Pak je promícháme s moučkovým cukrem a prosijeme přes síto, abychom je provzdušnili.

Krok 2

Ze 110 g bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Aby se sníh povedl, bílky musejí mít pokojovou teplotu, nesmí tam být sebemenší kousek žloutku a nádoba a nástroj na šlehání nesmí být mastný. Před koncem šlehání do téměř ušlehaného sněhu přidáme 30 g krupicového cukru. Správně ušlehaný sníh se leskne a je pevný.

Krok 3

Do sněhu přidáme po částech mandle s cukrem, nejlépe po 4 částech. Sypkou směs vmícháváme do sněhu a přitlačujeme hmotu ke dnu, abychom vytlačili bubliny. Stíráme i hmotu z okraje nádoby. Promíchaná hmota se leskne a pomalu stéká, podobně jako včelí med. Hmotu obarvíme práškovým potravinářským barvivem a velmi dobře promícháme.

Krok 4

Připravenou hmotu dáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a na papír na pečení stříkáme hromádky asi 2,5 cm velké. Klademe je dále od sebe, trochu se roztečou. Plechem s makronkami pak několikrát bouchneme o pracovní desku, aby se uvolnily zbývající bublinky. Pokud zůstanou v těstě, makronka nebude mít hladký povrch, ale bude dírkovaná. Makronky necháme schnout při pokojové teplotě, dokud neoschnou. Doba závisí na teplotě místnosti, makronka připravená na pečení se nesmí na povrchu lepit.

Krok 5

Makronky pečeme v zahřáté troubě při teplotě 140 °C až 155 °C. Teplotu je nutné vyzkoušet na vzorku. Ještě lepší je změřit ji kuchyňským teploměrem. Je-li teplota příliš vysoká, makronky budou duté. Suší se asi 15 až 20 minut. Opět doporučuji vyzkoušet. Po upečení je nechte vychladnout na plechu a z papíru je sundavejte až studené, jinak se rozbijí. Studené naplňte a nechte jeden den odležet. Makronky jsou po upečení tvrdé, zvlhnou až po naplnění a krátkém odležení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-domaci-makronky-recept.html